YA ALLAH YA TUHANKU,KURNIAKANLAH KAMI DARI SISIMU ZURIAT KETURUNAN YG SOLEH DAN SOLEHAH,SESUNGGUHNYA ENGKAULAH DZAT YG MAHA MENGABULKAN DOA..AAMIIN3X

Khamis, 18 Julai 2013

..ujian menjelang ramadan....

assalamualaikum semua....hehhehe,dah lama tak besiaran....walaupun dah lambat(yelah maklumlah hari ni dah puasa ke9)tpi mama ttp nak ucap..slamat menyambut bulan ramadan dan selamat berpuasa kepada semua yg membaca blog mama ni....moga ramadan thun ni lbih baik dari ramadan2 kita yg lalu..

...sebenarnya hari ni 1st day mama masuk kerja balik lpas 3 hari 2 mlm warded kat hospital(dan dpatlah mc slama 10 hari) ....Alhmdullah, tiada penyakit yg serius menimpa mama..ingatkan sebelum ni mama terkena polyps rahim,rupa2nya mama keguguran....ye...mama keguguran...keguguran tanpa sedikit pun kesakitan...Alhamdulillah.mungkin Allah permudahkan segalanya bagi mama hingga mama sndri tdk pernah sedar pun yg mama ni sdang keguguran...pelik kan??...hehehe....smpai sekarang mama sndri pun msih sukar tuk percaya yg mama tlah diberi "pinjaman" itu sekali lagi walaupun hnya tuk masa yg sgt singkat..hnya saja rasa ngilu yg masih terasa di rahim ni lpas proses d&c yg mmbuat mama yakin bahwa semua ni bkn hnya mimpi.... dan walaupun setelah setahun menanti lpas "kehilangan" itu Allah gantikan dengan "pinjaman" yg sgt sngkat,namun mama redha dan yakin setiap yg Allah takdirkan tuk kami  adalah yg terbaik.

.....k lah...kepada yg nak tau ttg kisah mama keguguran ni...ini dia kisahnya....


02/07- mama ke klinik tuk buat pemeriksaan sbab haid mama  dah masuk cd15 dan  tak ada tanda2 nak berhenti makin bnyak pulak tu tambahan  plak sebelum haid (bermula bln jun) tiap kali lpas BAB dari tutt mama tu ada kluar darah....lpas scan, doktor bagitau mama yg kat rahim mama ni masih ada darah haid yg mmbeku ,so sebab tu lah haid mama ni tak nak kering...so,doktor bagi mama ubat trun darah dan EPO skali..

06/07- lpas dah 4 hri mkn ubat trun darah yg doktor bagi tu,mama perasan kat tutt mama tu ada semacam daging menumpang yg keluar,dia mcm org yg kena buasir tu,cuma bezanya buasir tu dia kluar dri dubur kan...yg mama ni plak dia kluar dri tutt mama...masa tu mama mmg risau habis sampai dah nangis sndri , mcm2 yg telintas kat fkiran mama ni,sampaikn mama ingt benda yg keluar tu adalah rahim mama ,tpi bila google plak takde langsung simptom2 rahim tejatuh yg mama alami...klau polyps rahim tu adalah skit2 iatu pendarahan berpanjangan..tapi mama tak cerita pun kat en.mukhtar..sbab mama malu dan tkut...mama just minta izin kat dia nak ke klinik hari isnin tuk buat pemeriksaan balik sbab haid mama blum kering lgi...

08/07- kali ni mama ke klinik yg berlainan dari klinik yg mama pergi sbelum ni,alhamdulllah,mama dpat doktor prempuan..stelah cerita kat doktor tu yg kat tutt mama ni ada kluar daging lbh kurang seinci ..doktor pun bgitau mama nak scan ,bila scan ,doktor ckap rahim mama ni dah ksong,siap tnya kat mama.ni pertama kali ke puan mengandung..mama pun jwablah ,taklah doktor,saya tak mengandung,daging yg keluar yg saya bagitau tu dia tak betul2 kluar tpi masih "begntung" kat tutt saya ni hah...lpas tu doktor pun ckap lah nak godek dri bwah  ...godek punya godek...doktor tu ckap kat mama...puan...puan ni mmg mengandung dan skrg puan keguguran,ni daging yg kluar tu adalah placenta anak puan...than skit ye puan ,kami nak gunting tisu ni tuk dihantar ke pathlab..semasa mendengar kata2 doktor tu,walaupun mama seolah2 tak pecaya dgn semua yg doktor bgitau tu,dlm hati mama ni asyik kata,ah tak mungkin lah mama keguguran tanpa rasa sakit sedikit pun lgipun haid mama  mmg tak pernah mis pun dri bln june lalu,cuma delay beberapa hari je lah masa bln julai ni..tp dlm masa yg sama jugak, mama rasa sgt2 besyukur pasa Allah sbab msih memberikan mama reseki tu skali lg..lps dah siap semua ,mama diberi referral letter tuk dibawa ke hospital...masa tu baru mama telpon en muktar, bgitau yg mama kena pergi hospital dan sruh dia dtg  kat klinik  ambil mama sbab mama dah tak larat nak jln... lbh kurng dlm pkul 5 pm kami smpai kat  ruang emergency hospital..stelah godek2 dri bwah dan doktor pun bgitau mama yg mereka kena buat d&c tuk kluarkan sisa janin yg msih mlekat kat rahim mama ni,so nak tak nak mmg mama kena than kat wad lah...dan mama mmg kena puasa mlm tu tuk prosedur d&c keesokan harinya..

09/07- masa jam 12 pm mama dah kena tolak masuk dlm dewan bedah,dlm hati tak pyah ckap lah...sgt2 berdebar dan takut...dlm masa yg sama mama tak henti2 bezikir dan berdoa moga Allah permudahkan segalanya.. lbih kurang 20 mnit stelah diberi ubat bius dan tak sedarkan diri,sayup2 mama degar nama mama dipanggil,dgn perasaan mamai mama pun buka mata,doktor bagitau kat mama yg semuanya dah siap,masa tu barulah mama rasa yg rahim mama ni sakit sgt2 mcm dah kena hiris2...menitis jugaklah air mata mama menahan sakit....

10/07- masa tu sedih sgt2 sbab org lain dah sibuk2 bgun sahur pertama...mama msih lgi baring kat wad,en mukhtar plak menumpang bemlam kat rumah kawan tuk memudahkan dia dtg melawat mama kat sini..ni lah first time lpas kwin ,mama tak dpat nak masak masa sahur tuk suami trcinta,terasa sayu sgt dlm hati....dlm pukul 12 tgh hari tu mama pun dibenarkan balik...






masa menunggu giliran kat klinik


ni no.giliran mama





sampel tisu placenta yg doktor gunting dri tutt mama

referral letter tuk ke hospital



masa  warded kat hospital

ni lah  sisa janin yg doktor keluarkan masa d&c





....moga ujian menjelang bulan yg penuh berkah ni menjadikan kami suami istri, hamba2 yg lbih taat kepadaNya..nampaknya skrg ni mama kena tangguh dulu usaha tuk ttc ,sbab doktor pun dah bagi jangka masa sekurang2nya 6 bln tuk mama tdk mengandung dulu,sbab nak bagi rahim mama pulih sepenuhnya ..moga Allah tttp memberi kesabaran kepada mama dan en.mukhtar dlm ujianNya ini..dah takdir belum ada reski kami tuk mendapat kan adik kepada arwah..

Ahad, 7 Julai 2013

..doakan mama..

...entah penyakit apa pula yg melanda mama kini.sungguh.mama takut dgn segala kemungkinan yg ada.apalagi setelah menggoogle simptom2 penyakit yg mama alami ini....namun jauh disudut hati mama,mama yakin Allah takkan menguji diluar kemampuan hamba2nya....yg mama doakan  hnyalah moga Allah mmberi kekuatan buat mama dan en.mukhtar dlm menjalani apapun ujianNya utk kami...





p/s> esok nak ke hospital buat pemeriksaan... tlong doakan  moga tiada penyakit yg serius menimpa mama...