YA ALLAH YA TUHANKU,KURNIAKANLAH KAMI DARI SISIMU ZURIAT KETURUNAN YG SOLEH DAN SOLEHAH,SESUNGGUHNYA ENGKAULAH DZAT YG MAHA MENGABULKAN DOA..AAMIIN3X

Selasa, 22 Januari 2013

..tenang....

“Demi Kejayaan dan Keagungan-Ku, tidak akan Aku matikan hamba-Ku yang telah Aku kehendaki kebaikan baginya, sehingga Aku menghapuskan dosa-dosa yang pernah ia lakukan melalui rasa sakit di badannya, kerugian pada hartanya dan kematian anaknya. Maka apabila masih terdapat dosa padanya, Aku perberat baginya sakaratul maut, sehingga dia menemui Aku seperti saat ia dilahirkan dari rahim ibunya.
(Hadis Qudsi: Lihat juga Musnad Imam Ahmad Juz III/29, 41)

“Dan demi Kejayaan dan Keagungan-Ku, tidak akan Aku mematikan hamba-Ku yang Aku tetapkan keburukan atasnya, sehingga Aku menghapuskan perbuatan-perbuatan baiknya melalui kesehatan tubuhnya (tidak pernah sakit), bertambah hartanya dan bertambah anaknya, maka sekiranya masih ada kebaikan padanya, Aku ringankan baginya sakaratul maut sehingga dia menghadap kepada-Ku dalam keadaan tidak memiliki kebaikan apapun”.
(Hadis Qudsi: Lihat juga Musnad Imam Ahmad Juz III/29, 41)


p/s : hnya janji2 Allah yg mmpu mmbuat hati merasa tenang...

Jumaat, 18 Januari 2013

....malam ni buat..esok dah jadi....

hhuuuhhh  .... hhuuuuuuhh.....nak tiup habuk yg bnyak dah kat blog ni...hehehheh...ksian blog ni dah lama tuan tanahnya tak dtg bersihkan...
.......sbenarnya mama baru je slesai berpindah rumah, sbab tu lah dah beberapa hari ni tak post entry dan BW ke blog rkan2 lain.... tu pun baru seminggu lbih tak BW ke blog rkan2 lain ..dah rasa rindu sgt...wahhh,inilah penangan alam maya kan..walaupun kita hnya kenal  melalui alam maya...tpi dah rasa rpat dn dah lama kenal....sehari  je tak baca post rkan2 blogger lain ,mesti hdup rasa tak lengkap...hehehehe...
.....ok,ok......bebalik pada cerita pindah rumah baru....sbenarnya rumah yg mama baru dduk skrg ni pun bukanlah rumah sndri pun...rumah yg company sediakan je..kira labour quarters lah...sbenarnya klau ikutkan hti mama dan en,mukhtar,kami tak nak pun pindah...ye lah...dh bnyak sgt kenangan kat rumah lama tu...en,mukhtar pulak sejak bujang sampailah dh dkat 9 thun kami kwen ni,tggl kat rumah tu..tp apakan daya... pihak majikan dah arahkan pindah..terpaksa jugaklah  kami berpindah....kerja2 pindah rumah ni pulak,sgt2 meletihkan...dah slesai pindah dan kemas rumah,kena pulak buat kenduri doa selamat....haaahhh....masa kenduri doa selamat jiran mama(kami pindah ramai2) ni lah terjadi situasi perbualan yg sgt2 menghiris hati2 kita yg ttcians ni...masa ni mama tak ada pun,baru je tadi kawan mama (si B ) cerita kat mama (kawan yg mama pernah ceritakan di entry ni)...situasi perbualanya lbih kurang mcm ni :
  "yg mulut longkang tu si A,si C tu kawan saya yg dh ttc slama 11 thun"


si A : haihh B ...aku tgk ko ni dh mkin gemuk tpi tak "berisi" jugak..baik ko mengandung cpat..nnti ko mcm c C tu,bdan bagai dipam2..sbab tu lah tak bleh mengandung.

si C : wahhh...ikut sedap mulut ko  je becakap ye A...apa ko ingat kami ni nak ke jdi mcm ni??...sapa yg tak nak ada anak sndri...dh belum reseki kami...apa bleh buat...

si B : yelah A...dah  belum smpai reseki kami lg....apa bleh buat...

si  A : itu lah kamu berdua tu....sama je...tgklah kami yg subur ni..MALAM NI BUAT,ESOK DAH JADI..blablababla...(perbualan seterusnya mama dah tak berapa ingat)...

.......mama yg dgr crita tu rasa panas sgt2...WTF!!!!....malam ni buat..esok dah jadi???...duhhhh...apesal vongok sgt ko ni hah???...ooohhhh,,ptutlah masa ko nikah aritu perut ko dh buncit(si A ni kawin eksiden)...sbab ko sbur sgtlah kan!!!....haiihhhh...ni lah sesetengah manusia,ckap main sedap mlut sndri je...tak sedar dri sndri tu pun tak perfect,nsib baik si C ni tak sindir si A ni balik pasal dia mengandung sbelum kawen sbab "SUBUR" sngat........hahhh...law dia sindir balik kan bagus...biar 1-1 ....tgk siapa yg lbih malu dan lbih skit hati...sekurang2nya kami ni tak bedosa sbab lmbat dpat anak,tpi yg ko tu bezina sbelum kawen tu dosa besar tau!!!....huhhhh,dah lah..malas nak cakap bnyak,buat menyakitkan hati je...sendri mau ingatlah...
  ....moga Allah selalu mmberi kesabaran dan ketabahan utk kita yg msih menanti "anugerah" itu,mama yakin perncangan Allah adalah yg terbaik tuk hmbnya,kerna hnya Dia yg maha tahu...dan semua yg kita alami selama penantian tidak tidak ada yg sia2...kerna semuanya pasti ada hikmahnya...

......Ya Allah,dzat yg maha mendengar dan maha mengabulkan doa2 hamba2nya,Engkau makbulkanlah doa kami tuk beroleh zuriat keturunan kami sndiri,sesungguhnya tiadalah daya dan upaya melainkan hnya milikmu...amin3...ya rabbal alamin...






Isnin, 7 Januari 2013

... Satu Kesulitan VS Dua Kemudahan ...

...kadang2 ,sekuat mnapun kita cuba nak menahan perasaan,pasti ada jugak masanya ,air mata tu mcm tak dpat nak dithan2...lpas dah menangis tu ,bru rasa lega skit perasaan...walaupun mama dah berazam thun ni nak jdi hamba yg lebih tabah,nak kurangkan drama2 air mata...tpi mama ttp kecundang oleh rasa rindu mama pada arwah....asal tepandang je anak org lain yg sama mengandung  ngan mama hari tu,mesti mama tefikir..klaulah arwah msih hidup,mesti skrg ni dia dah besar..dah bleh dibawa main,sebak perasaan mama bila tgk en.mukhtar dukung anak org lain..seandainya anak yg didukung tu adalah anak kami...alangkah bahgianya...Astagfirullahalaziim,bukan mama tidak ikhlas dgn takdir mama,hanya saja .mama tak mampu menolak fitrah seorang ibu yg ingin melihat anaknya mmbesar didepan matanya...Ya Allah,kuatkanlah hambamu ini...

.....Dan benarlah Allah tu maha tahu isi hati hambanya......tdi......sedang mama melayan perasaan  sedih  coz rindu gila kat arwah...mama tebaca pulak 1 status kat fb ni ,MasyaAllah....terasa mcm Allah pujuk mama melalui status ni...trus hilang kesedihan mama...dan mama nak share kat sni..tuk dijadikan renungan buat kita semua.....

‎                            


                        ... Satu Kesulitan VS Dua Kemudahan ...


Percayalah pada janji Allah. Pun disaat kita diamuk gulana.

Semuanya sudah termaktub dalam lembaran ayat suci-Nya. Bacalah surah Al-Insyirah ayat 5 dan 6: “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (QS Al-Insyirah: 5-6).

Tentu ayat di atas sudah tak asing lagi bagi kita. Kita seringkali mendengar ayat ini, namun kadang hati kita masih saja lalai, sehingga tidak betul-betul merenungkannya. Atau mungkin kita pun belum memahaminya. Padahal jika ayat tersebut betul-betul direnungkan sungguh luar biasa faedah yang dapat kita petik. Jika kita benar-benar mentadabburi ayat di atas, sungguh berbagai kesempitan akan terasa ringan dan semakin mudah kita pikul.

Percayalah...

“Satu kesulitan tidak mungkin mengalahkan dua kemudahan.”

‘Abdullah bin Mas’ud RA pernah berkata, “Seandainya kesulitan masuk ke dalam suatu lubang, maka kemudahan pun akan mengikutinya... "

Yakinlah saudaraku...

Bahwa di balik setiap kesulitan pasti ada kemudahan yang begitu dekat. Mungkin di awal-awal kesulitan, belum datang pertolongan atau jalan keluar. Namun ketika kesulitan semakin memuncak, semakin di ujung tanduk, maka setelah itu datanglah kemudahan. Mengapa demikian ya? Itu karena di puncak kesulitan, hati sudah begitu amat pasrah. Segala suatu telah diserahkan seluruhnya pada Allah, Rabb tempat bergantung segala urusan. Itulah yang dinamakan hakekat dari tawakkal.

Kuncinya adalah sabar. Sabar menanti adanya kelapangan adalah penyelesaian paling ampuh dalam menghadapi masalah, bukan dengan mengeluh dan berkeluh kesah.

Imam Asy Syafi’i pernah berkata dalam bait syair,

Bersabarlah yang baik, maka niscaya kelapangan itu begitu dekat.

Barangsiapa yang mendekatkan diri pada Allah untuk lepas dari kesulitan,

maka ia pasti akan selamat.

Barangsiapa yang begitu yakin dengan Allah, maka ia pasti tidak merasakan penderitaan.

Barangsiapa yang selalu berharap pada-Nya, maka Allah pasti akan memberi pertolongan. 

 



.....sayangnya Allah dekat kita kan??...Dia slalu ada caranya yg trsendri tuk memujuk kita ,cuma  kekadang  tu kita je yg slalu terlepas pandang........... Walaupun kita  ni slalu lupa besyukur padanya,terutama apabila apa yg kita minta belum terkabulkan......tpi Dia ttp dengan AR-RAHMAN dan AR-RAHIIMNya..msih mmberikan kita nikmat dan peluang tuk hidup dibumiNya...maka nikmatNya yg manakah lgi yang nak kita dustakan??.....

...nak ke tak nak...

...nak ke tak nak....nak ke tak nak....berbelah bahagi hati mama smaada nak test UPT ke tak...hahahahha...nak test UPT ni mmg perlukan mental yg kuat bg kita ni yg ttcians kan..??...law ikutkan hati mama..mmg tak nak lah test UPT ni,sbab trlalu bnyak sgt memori pahit test benda ni,termasuklah time mama test UPT waktu mengandungkan arwah dlu,sbab memula tu mmg UPT tu tunjuk 1 line je...nsib baik mama tak buang...masa tu mmg mama dah sebak sgt..sepenuh hati mama than air mata dri mengalir,pas dah test tu trus pi sembahyang sbuh..siap doa moga diberi kekuatan utk mama bagitau en.mukhtar yg mama tak pregnant lpas sembahyang tu,hah..time doa tu tak pyah ckaplah,airmata dah tak dpat nak ditahan2 dah...segala mcm air dh keluar..air mta..air hingus...hakhakhak...semua mengalir laju...lpas dah smbhyang tu mama masuk lah blik kat toilet ,niat nak buang UPT tu,sekali tgk...eh..mcm ada 2nd faint line plak ...siap gosok2 mata lgi bab nak pastikan btul2...smpat jugak dlm hati tu berkata ,tak rosak ke UPT ni hah?..tdi 1 line je..apasal plak skrg mcm ada 2 line?....mama pun apalgi.. dgn tdk puas htinya bawa UPT tu keluar dri toilet...mama bawa UPT tu ke ruang tamu.coz dlm toilet tu kan lampu agak smar2...kat ruang tamu pulak sampai tonggang tebalik UPT tu mama buat..hnya sebab nak pastikan 2nd line tu mmg ada....hmpir melompat gembira mama lpas dah pastikan btul2 result UPT tu mmg +..yalah...1st time tgk UPT + kan...lpas dah pastikan tu ,mama peluk smbil menangis bgitau en.mukhtar mama dpat 2 line ..en.mukhtar plak dgn muka blurnya tnya kat mama..apa maksud 2 line tu...alahaiiiii suamiku....mama pun explain lah kat dia 2 line tu maknanya pregnant lah....mama smpat tgk matanya berair time dia ucap Alhmdullah...mama thu en.mukhtar pun gembira sgt dpt brita tu,tpi biasalah...dia tu tak pandai nak tunjuk perasaan dia...hnya sujud syukur bukti betapa syukurnya kami mndpat berita tu..heemmm...tak terasa hmpir setahun memori itu berlalu......

eh..eh..eh...dh pnjang plak cerita mama kan??...ok lah..bebalik pada tajuk entry ..nak ke tak nak....mmglah law ikut hti mama,mama taknak test kan,tpi...yg tak buat tak sedap kat hati ni ialah....selagi tak test benda tu selagi tu lah hati mama ni asyik mengharap je....nak ke klinik minta ubat tu turunkan haid pun tkut.....nak start usaha dgn clomid blik pun tak bleh gak kan dgn period yg secoit ni ...heeemmm...mungkin law orang lain tebaca(tu pun law ada lah) entry mama ni,mungkin dorang akan ckap..alaahhh...test je lah..itu pun nak susah ke??....tpi mama yakin...mesti ttcians di luar sna pernah alami apa yg mama alami skrg ni kan...nak test UPT tpi tkut kecewa..selagi tak  test plak,hati tak tenang .huhuhuhu.... takpelah...mama nak tunggu lgi smpai next week..law period tak trun dgn normalnya jugak...nmpaknya mama trpaksa gagahkan diri jugak test benda alah tu... dan law mmg blum reseki mama..... mama trpaksalah ke klinik nak minta ubat nak paksa  miss P ni trun...sapa sruh dia taknak kerjasama ngan mama..kan3x...hahhaha~ketawa penjahat~.....silahkan menyampah dgn mama!!!!



................ok lah...sekian....tak lupa di akhir setiap entry mama...mama doakan moga thun ni ada lah reski utk kita yg masih menanti "anugerah itu "....amin3x...


Jumaat, 4 Januari 2013

...kita hnya merancang....

Assalamualaikum dn slamat pagi uols...heheheh,nmpaknya tak jadi lgi usaha mama nak start clomid blik,sebabnya....sebabnya....sebab CD1 mama secoit je pada 01/01.2013..petang dah kering,ingatkan CD2 hari tu nak kluar bnyak lah....sebab tu lah rncang nak pi klinik pada 03/01/2013....rupa2nya......rupa2nya....CD2 tu pun secoit je....petang hinggalah ke malam dan sampai hri takde apa2 pun...heeemmmm....tak taulah ape nak jdi ngan cd period mama ni,sejak melahirkan arwah munif,haid mama mmng sgt2 tingtong dan sgt2 sikit....heeeemmmmm....takpelah..mungkin Allah belum mengizinkan....kita hnya mampu merancang ...dan mama redha....mama yakin pasti Allah ada plan yg terbaik tuk mama..mnataulah kan...sebelum sempat start clomid,dah conceive blik....amin3x...mudah2an di thun 2013 ni adalah good news tuk kita2 yg ttcians ni ya....amin3x....

Rabu, 2 Januari 2013

..thun baru yang mengecewakan....:(

Assalamualaikum & slamat thun baru uols..awal2 thun bru ni mama dah pun bersedih hati...sbab CD1 ngam2  jtuh pada tarikh 01/01/2013...huhuhhh....musnah lg harapan :(...pdahal mama dah beharap sgt dah....takpelah...mama tak boleh & tak nak ptus asa...ni pun dah apply cuti...nak ke klinik besok...nak on clomid balik...mudah2an adalah reski mama tuk mengandung lgi.....aamiin3x....kawan2..doakan mama ya!!!...spertimana mama jugak sntiasa doakan moga semua rakan2 ttc dikabulkan doanya pada thun 2013 ni....yg pntng jgn ptus asa,dan jgn ptus berdoa ya...