YA ALLAH YA TUHANKU,KURNIAKANLAH KAMI DARI SISIMU ZURIAT KETURUNAN YG SOLEH DAN SOLEHAH,SESUNGGUHNYA ENGKAULAH DZAT YG MAHA MENGABULKAN DOA..AAMIIN3X

Khamis, 18 Julai 2013

..ujian menjelang ramadan....

assalamualaikum semua....hehhehe,dah lama tak besiaran....walaupun dah lambat(yelah maklumlah hari ni dah puasa ke9)tpi mama ttp nak ucap..slamat menyambut bulan ramadan dan selamat berpuasa kepada semua yg membaca blog mama ni....moga ramadan thun ni lbih baik dari ramadan2 kita yg lalu..

...sebenarnya hari ni 1st day mama masuk kerja balik lpas 3 hari 2 mlm warded kat hospital(dan dpatlah mc slama 10 hari) ....Alhmdullah, tiada penyakit yg serius menimpa mama..ingatkan sebelum ni mama terkena polyps rahim,rupa2nya mama keguguran....ye...mama keguguran...keguguran tanpa sedikit pun kesakitan...Alhamdulillah.mungkin Allah permudahkan segalanya bagi mama hingga mama sndri tdk pernah sedar pun yg mama ni sdang keguguran...pelik kan??...hehehe....smpai sekarang mama sndri pun msih sukar tuk percaya yg mama tlah diberi "pinjaman" itu sekali lagi walaupun hnya tuk masa yg sgt singkat..hnya saja rasa ngilu yg masih terasa di rahim ni lpas proses d&c yg mmbuat mama yakin bahwa semua ni bkn hnya mimpi.... dan walaupun setelah setahun menanti lpas "kehilangan" itu Allah gantikan dengan "pinjaman" yg sgt sngkat,namun mama redha dan yakin setiap yg Allah takdirkan tuk kami  adalah yg terbaik.

.....k lah...kepada yg nak tau ttg kisah mama keguguran ni...ini dia kisahnya....


02/07- mama ke klinik tuk buat pemeriksaan sbab haid mama  dah masuk cd15 dan  tak ada tanda2 nak berhenti makin bnyak pulak tu tambahan  plak sebelum haid (bermula bln jun) tiap kali lpas BAB dari tutt mama tu ada kluar darah....lpas scan, doktor bagitau mama yg kat rahim mama ni masih ada darah haid yg mmbeku ,so sebab tu lah haid mama ni tak nak kering...so,doktor bagi mama ubat trun darah dan EPO skali..

06/07- lpas dah 4 hri mkn ubat trun darah yg doktor bagi tu,mama perasan kat tutt mama tu ada semacam daging menumpang yg keluar,dia mcm org yg kena buasir tu,cuma bezanya buasir tu dia kluar dri dubur kan...yg mama ni plak dia kluar dri tutt mama...masa tu mama mmg risau habis sampai dah nangis sndri , mcm2 yg telintas kat fkiran mama ni,sampaikn mama ingt benda yg keluar tu adalah rahim mama ,tpi bila google plak takde langsung simptom2 rahim tejatuh yg mama alami...klau polyps rahim tu adalah skit2 iatu pendarahan berpanjangan..tapi mama tak cerita pun kat en.mukhtar..sbab mama malu dan tkut...mama just minta izin kat dia nak ke klinik hari isnin tuk buat pemeriksaan balik sbab haid mama blum kering lgi...

08/07- kali ni mama ke klinik yg berlainan dari klinik yg mama pergi sbelum ni,alhamdulllah,mama dpat doktor prempuan..stelah cerita kat doktor tu yg kat tutt mama ni ada kluar daging lbh kurang seinci ..doktor pun bgitau mama nak scan ,bila scan ,doktor ckap rahim mama ni dah ksong,siap tnya kat mama.ni pertama kali ke puan mengandung..mama pun jwablah ,taklah doktor,saya tak mengandung,daging yg keluar yg saya bagitau tu dia tak betul2 kluar tpi masih "begntung" kat tutt saya ni hah...lpas tu doktor pun ckap lah nak godek dri bwah  ...godek punya godek...doktor tu ckap kat mama...puan...puan ni mmg mengandung dan skrg puan keguguran,ni daging yg kluar tu adalah placenta anak puan...than skit ye puan ,kami nak gunting tisu ni tuk dihantar ke pathlab..semasa mendengar kata2 doktor tu,walaupun mama seolah2 tak pecaya dgn semua yg doktor bgitau tu,dlm hati mama ni asyik kata,ah tak mungkin lah mama keguguran tanpa rasa sakit sedikit pun lgipun haid mama  mmg tak pernah mis pun dri bln june lalu,cuma delay beberapa hari je lah masa bln julai ni..tp dlm masa yg sama jugak, mama rasa sgt2 besyukur pasa Allah sbab msih memberikan mama reseki tu skali lg..lps dah siap semua ,mama diberi referral letter tuk dibawa ke hospital...masa tu baru mama telpon en muktar, bgitau yg mama kena pergi hospital dan sruh dia dtg  kat klinik  ambil mama sbab mama dah tak larat nak jln... lbh kurng dlm pkul 5 pm kami smpai kat  ruang emergency hospital..stelah godek2 dri bwah dan doktor pun bgitau mama yg mereka kena buat d&c tuk kluarkan sisa janin yg msih mlekat kat rahim mama ni,so nak tak nak mmg mama kena than kat wad lah...dan mama mmg kena puasa mlm tu tuk prosedur d&c keesokan harinya..

09/07- masa jam 12 pm mama dah kena tolak masuk dlm dewan bedah,dlm hati tak pyah ckap lah...sgt2 berdebar dan takut...dlm masa yg sama mama tak henti2 bezikir dan berdoa moga Allah permudahkan segalanya.. lbih kurang 20 mnit stelah diberi ubat bius dan tak sedarkan diri,sayup2 mama degar nama mama dipanggil,dgn perasaan mamai mama pun buka mata,doktor bagitau kat mama yg semuanya dah siap,masa tu barulah mama rasa yg rahim mama ni sakit sgt2 mcm dah kena hiris2...menitis jugaklah air mata mama menahan sakit....

10/07- masa tu sedih sgt2 sbab org lain dah sibuk2 bgun sahur pertama...mama msih lgi baring kat wad,en mukhtar plak menumpang bemlam kat rumah kawan tuk memudahkan dia dtg melawat mama kat sini..ni lah first time lpas kwin ,mama tak dpat nak masak masa sahur tuk suami trcinta,terasa sayu sgt dlm hati....dlm pukul 12 tgh hari tu mama pun dibenarkan balik...






masa menunggu giliran kat klinik


ni no.giliran mama





sampel tisu placenta yg doktor gunting dri tutt mama

referral letter tuk ke hospital



masa  warded kat hospital

ni lah  sisa janin yg doktor keluarkan masa d&c





....moga ujian menjelang bulan yg penuh berkah ni menjadikan kami suami istri, hamba2 yg lbih taat kepadaNya..nampaknya skrg ni mama kena tangguh dulu usaha tuk ttc ,sbab doktor pun dah bagi jangka masa sekurang2nya 6 bln tuk mama tdk mengandung dulu,sbab nak bagi rahim mama pulih sepenuhnya ..moga Allah tttp memberi kesabaran kepada mama dan en.mukhtar dlm ujianNya ini..dah takdir belum ada reski kami tuk mendapat kan adik kepada arwah..

Ahad, 7 Julai 2013

..doakan mama..

...entah penyakit apa pula yg melanda mama kini.sungguh.mama takut dgn segala kemungkinan yg ada.apalagi setelah menggoogle simptom2 penyakit yg mama alami ini....namun jauh disudut hati mama,mama yakin Allah takkan menguji diluar kemampuan hamba2nya....yg mama doakan  hnyalah moga Allah mmberi kekuatan buat mama dan en.mukhtar dlm menjalani apapun ujianNya utk kami...





p/s> esok nak ke hospital buat pemeriksaan... tlong doakan  moga tiada penyakit yg serius menimpa mama...

Ahad, 23 Jun 2013

..malam nisfu syaaban...

Sekadar Perkongsian.
Malam ni, malam Nisfu Syaaban.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr.
Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
“Rasulullah S.A.W telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat.
Setelah Baginda S.A.W selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a.
“Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”
Hari nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib).
JOM, usaha utk perbaiki dan perbanyakkan amalan pd malam yg penuh barakah ini.
Moga permulaan hari ini sentiasa membawa kita kepada kebaikan hingga ke penghujungnya.. Insyaa All..aamiin3x

Isnin, 10 Jun 2013

..dan setahun pun berlalu...

        MUHAMMAD- nama Rasulullah SAW.
        MUNIF- yang tinggi derajat dan kedudukannya
        HAYYAN- yang terus hidup..

Assalamualaikum semua...mama awali entry kali ni dgn erti dri nama arwah anak mama...dan sesuailah namanya dgn tmpatnya kini...dia skrg trus hidup di tmpat yg tinggi kedudukannya iatu dilangit ke-7 bersama2 nabi ibrahim alaihissalam...

....heemm.....kejapnya masa berlalu kan?,sedar tak sedar,hari ni dah genap setahun sejak mama melahirkan "anugerah terindah" mama...Ya Allah...Alhmdullalh,Allah permudahkan segalanya buat mama dan en.mukhtar...Allah beri kami kekuatan diluar dugaan kami...masih diingatan  masa  menjaga arwah di NICU dlu ,mama selalu bisik kat en,muktar bila dia dtg melawat mama :"bang,syg tak dpat byangkan hidup syg bila syg hrus kehilangan anak kita,syg tak snggup kehilangannya.dan syg rasa syg tak bleh hidup lgi klau syg kehilangannya"..tpi,benarlah,hnya Allah saja yg maha mengetahui akan btas kemampuan hambanya dan Dia takkan menguji diluar btas kemampuan hamba2Nya..hari ini tnggal empat hari lgi sbelum msuk setahun sejak arwah meninggalkan kami..mmg  benar masa mula2 kepergian abadi arwah dulu..kami benar2 jtuh terdduk dan terpkul dgn ujian itu..tpi kni,,bila memandang kebelakang dan merenung kembali tiap yg terjadi..kami hnya mmpu berdoa agar arwah anak kami menjadi penambah berat timbangan amal kami dan syafaat tuk menarik ke2 org tuanya msuk kesyurga di hari akhir kelak .segala yg terjadi diluar btas kemampuan kami,sekurang2nya kami telah berusaha berjuang agar arwah trus berthan hidup.walaupun sejurus selepas melahirkan arwah doktor memberi pilihan kepada mama samaada mau membawa saja arwah pulang ke rumah atau meletakkan arwah di wad NICU,kerna peluang tuk arwah survive hanya 10%  walaupun diletak dlam inkubator ..dgn berat  arwah hnya 750gram ,doktor awal2 lgi tdk meletakkan sebarang harapan bahwa arwah mampu tuk survive walau hanya tuk 6 jam..smbil menggenggam tangan encik mukhtar yg masa tu menangis teresak2 disamping mama,mama bagitau kat doktor:"walau setipis apapun peluang tuk anak kami hidup.kami akan trus berjuang,biarlah dia diletak dlm wad NICU,biarlah dia berthan selama mna yg dia mmpu" kerna dlm hati kami sgt berharap keajaiban  akn terjadi walau sekecil apapun itu.dan Alhmdullah,Allah mmberi kami peluang lebih lama dripada jangkaan doktor tuk kami bersama dgn arwah..menatapnya melalui inkubator mmbuatkan kami merasa bahagia dlm kesedihan ,bahagia kerna melihat buah hati kami akhirnya didepan mata setelah penantian panjang kami..dan sedih kerna..melihat setiap wayar yg berselirat ditubuhnya membuat ngilu dihati, andaikan kami boleh menggantikan tmpatnya,pasti dgn rela hati kami lakukan..dan yg pling sedih ialah kerna perjalanan kelahirannya tdk semulus yg kami   harap dan rancangkan..dan kami hrus siap kerna pda bila2 masa sja dia akan pergi dri kami....

...dah..dah dah..stop smpai disitu sja cerita pasal arwah..mama tak nak nnti air  mata ni mcm hujan yg trun lebat plak..dahlah sekarang ni time tgh keja ..tak pasal2 nnti kwan2 kat opis ni heran plak tgk mama nangis...dahlah mama ni pantang bila org tanya mengapa mama nangis..nangis yg kecil2an pun boleh jadi besar2an tau law org tanya...hehehehe....k lah,akhir kata dari mama,,bersyukurlah dlm apapun yg tlah Tuhan takdirkan dlm hidup kita,samaada ianya manis mahupun pahit bagi kita...kerna InsyaAllah...semua pasti ada hikmahnya,tiada yg sia2 di sisi Allah...dan antara hikmah  dibalik kehilangan arwah yg mama dpat rasakan sekarang ialah 1-mama rasa lebih dihargai  dan disayangi oleh en.mukhtar,bkn kata dlu en.mukhtar tak pndai menghargai tau,cuma skrg ni lebih terserlah    2-mama lbih kuat dlm menjalani hidup,contohnya dlu law orang sindir2 ataupun tanya mama bila nak ada anak..mesti mama mkn hati dan blas balik soalan2 tu dgn "ayat2 power" tpi skrg..bila  org tnya tnya mama bila nak ada pengganti arwah...mama lbh senang diam dan mmbalas soalan2 tu dgn segaris senyuman yg ikhlas smbil setkan dlm otak mama ni yg mereka tnya tu sbab mereka care dgn mama(walaupun kadng2 tu mmg susah)..dn mungkin bnyak lgi hikmah yg Allah dah beri pada mama..cuma mama ni je yg msih buta dlm menilai kurniaan Allah...yelah..mcmmna nak nampak hikmahnya kan,law iman dlm dri pun  trun naik...smbahyang slalu diakhir2 waktu...masyaAllah..moga Allah teguhkan iman dihati mama dan en.mukhtar..aamiin3x..








p/s >kepada yg membaca entry mama ni,mama nak minta, tolong sedekahkan AL-FATIHAH pada arwah ye...terima kasih...

















Khamis, 6 Jun 2013

..wordless thursday....

...ni lah akibatnya bila ttp nak post entry tpi mlas nak type bnyak2...









Isnin, 27 Mei 2013

..how to get pregnant using egg whites??...

Assalamualaikum semua....hah....sapa yg pernah dengar pasal putih telur boleh membantu kita tuk mengandung ?(sila angkat tngan)...hehehhe..sbenarnya tdi mama ada tebaca sebuah blog ni,dia ada terangkan bgaimana cara2 tuk mengandung menggunakan putih telur...iye,,,putih telur  ayam yg kita mkan tu...hah..jan tak pecaya plak.. ..ni mama copy dri  blog tu...baca jan tak baca ye.....



If you are facing a difficulty with conception you should try egg whites. You might laugh in disbelief but it is true that egg whites can indeed help you with pregnancy.
Not being able to conceive can be very frustrating and emotionally taxing especially if you have tried a number of ways and have failed. There are actually many different ways that are safe and recommended but there is no surety that they will work. If you are facing a difficulty with conception you should try egg whites. Many will gape at this suggestion and many others will end up laughing in disbelief but it is true that egg whites can indeed help you with pregnancy. Many women have actually tried it successfully. Whether you believe it or not there is no harm trying it because it is safe and comes with no side effects. Why not give it a shot then? If the results are positive, you will finallyget pregnant
Track your ovulation dates
To start off with, you should track your ovulation dates so that you know when the best time for sex is. You can do this in a number of ways, either by tracking your cervical fluid or your basal body temperature or both together. You can also use ovulation sticks that you can find at the drugstore to check if you are ovulating.
At ovulation, get an egg
Once you know when you are ovulating and once you are ready to have sex, you should first go to the fridge and retrieve an egg. No really. Let it sit until it comes to room temperature. After that, break the shell open and pour the contents into a bowl. Very carefully, separate the yolk. Remember you need only the egg white. You should never use the yolk. If it breaks, it will ruin the egg white too and it will be hard to separate. Thus you should do it carefully and get rid of the egg yolk.
Insert into vagina
Once you have the egg white, you should place it in your vagina. Again, there should be no yolk because yolk can invite bacterial growth and that can be very dangerous. Another thing to keep in mind is to insert the egg white immediately. You should not let it sit at all. Delaying will lead to bacterial growth on the egg white and that will again harm you. Thus, as soon as you separate the yolk you should insert the egg white into your vagina. Now you are ready to have sex.
Egg white will make your vagina sperm friendly
You may be wondering what good this will do. Some of you may also be scowling with disgust at the thought of placing egg white in your vagina. However, keep in mind that you are doing this in order to get pregnant and it is definitely worth a shot. How this works is, the egg white will make your vagina sperm friendly. It has the consistency of mucus and thus will make sure that the sperm travels with ease to through the vagina and into the fallopian tube to the egg in order to fertilize it. Doing this while ovulating will increase your chances further. Always keep in mind that this is not a sure shot way. This method does not come with a guarantee but it is worth a try.
                                                 ..senang je kan?...


p/s: wlaupun usaha ni tak semestinya menjanjikan yg kita kan berjaya pregnant...tapi,apa salahnya mencuba kan,lgipun dia takde side effect ...selamat mencuba ye....chayo3x,,usaha tangga kejayaan... ;)

Khamis, 9 Mei 2013

..cd8..

Assalamualaikum...dan slamat hari khamis kepada semua yg sudi mmbaca dan mengikuti blog mama ni...hehehe...seperti tjuk mama kat atas tu...hah..hari ni cd8 mama selepas penantian yg panjang (48 hari)....dan alhamdullah..ia trun dgn sgt2 lebat....dan ni lah 1st time period mama trun dgn sgt lebat lepas melahirkan arwah...selama ni lpas melahirkan arwah .haid mama sgt sedikit....mungkin ini kesan dri pengambilan JAMU RATU DARA kot....Alhamdullah.....mama puas hati sgt2 dgn period mama kali ni...ye lah....law dah darah period tu keluar skit2...tkut pulak nnti darah tu tnggal kat dlm rahim kan....nnti jdi penyakit lain plak....hah..selain dri haid yg trun dgn lebatnya,BAB mama jugak dah lancar...tiap2 hari kena BAB....sbelum amalkan jamu ni ,kadang seminggu 3 kali je...nampaknya jamu ni mmberi kesan yg baik tuk mama...so mama akan teruskanlah mengamalkan jamu ni ....moga dgn  ni...rahim akan tmbah subur dan memudahkan mama tuk hamil tanpa drugs2 dri doktor lgi dah....aamiin3x...oh ye..tp  buat masa skrg ni ,mama hentikan dlu penggunaan jamu ni,nnti lpas 4 hari dah kering haid ,bru bleh sambung makan blik....moga usaha mama bln ni (clomid+JRD) akan mendtangkan hsil yg positif nnti ....aaminn3x...kengkawan doakan mama ya... ;)

Isnin, 29 April 2013

..rapuh..



...kadang, terlalu sukar rasanya tuk membendung air mata saat rindu  bertamu di hati,...
...walau sekuat manapun mama cuba tuk bertahan.....
.....nmun adakalanya,mama ttp tesungkur rapuh dlm kerinduan  kepadanya ,anak yg hnya mmpu mama kandungkan tuk 6bln,yg hnya mmpu mama tatap melalui kaca inkubator tnpa mmpu mama sntuh...yg hnya bisa mama dakap saat tubuhnya tlah dingin dan kaku,dn  pergi tanpa merasai walau setitis pun air susu mama....
....sungguh...mama rapuh dlm kerinduan ini.....













Sabtu, 20 April 2013

..jamu ratu dara...

Assalamualaikum ,,,hehhehe...dah lama tak besiaran....sbab tak tau nak karang entry pasal apa...heeemmm....hari ni CD36 mama..dah lewat  6 hari pun law ikut kitaran haid mama...dan mama dah test upt 2 kali....tpi resultnya masih -ve.....heeemmm...entahlah....walaupun dah on clomid ,haid mama msih lewat,mungkin pengaruh dari  haid mama yg sampai 12 hari pada bulan lalu kot....dan yg mama tak suka,perasaan mama ni hah,,,selagi tak haid,selagi itulah mama berharap sgt mama ni mengandung.....walhal dah sah2 pun kan yg upt tu -ve...

....ok lah.. mama nak share pulak  pasal produk jamu ratu dara ,sbab 3 hari yg   lalu mama ada beli produk ni...tpi sampai skrg ni belum start makan pun lgi...ye lah, kan mama msih berharap yg mama ni mengandung (aamiin3x)....dan jamu ni plak tak bleh diambil oleh ibu2 mngandung...so kena lah tunggu sampai haid mama datang... so,buat kawan2 yg masih belum tau akan khasiat produk jamu ratu dara ni,,,meh sni mama kongsikan....dan kepada kawan2 yg dh try produk ni pulak,komenlah kat ruang komen akan kesan setelah mengambil produk ni ye...


pic mama ambil dri google je,malas nak upload
 



Antara khasiat Jamu Ratu Dara:
Sangat berkesan untuk merapatkan, mengetatkan serta menghangatkan lagi  bahagian keintiman  wanita.
Mengembalikan tenaga batin luaran & dalaman wanita.
Merawat keputihan dengan berkesan.
Melancarkan haid dan mengatasi sengugut.
Membantu mengatasi sakit pinggang & membuang angin dalam badan.
Memulihkan tenaga dan peredaran darah.
Mengecut & menguatkan rahim selepas bersalin.
Meningkatkan kesuburan wanita.
Membantu mendapatkan zuriat.
Melawaskan pembuangan air besar dan kecil.
Membantu menurunkan berat badan.
 Mencegah barah payudara dan rahim












Selasa, 2 April 2013

.....BENCI......

.....sikit2 je nak SENTAP.....
.........sikit2 je nak MARAH....
............sikit2 je nak MELELEH AER MTA......
.............sikit2 je nak TERASA.........


...........huhhhhh,,BENCIlah keadaan mcm ni !!!!!!!.........


                           .........OH MY HORMONE !!!!!!!!!!.......




















Selasa, 26 Mac 2013

..moga Allah permudahkan...

Assalamualaikum...Alhamdullah....mama telahpun slesai menghabiskan clomid yg doktor bagi buat cycle kali ni...start makan masa CD4 ....tpi yg buat mama hairan hari ni dh masuk CD12 ,tpi miss P tiada tanda2 pun nak kering....heeeemmm....biasa tu miss P tak pernah pulak smpai 9 hari.....hari ni dah 26 haribulan..dan law ikut perkiraan hari subur  ,ovulasi  trjadi pada 14 hari setelah tarikh haid pertama dn spatutnya hari "subur" mama jtuh pada 28 haribuln nnti....tpi kalau dah miss P tak nak kering...mcmmna lah nak berBD ,kan?.....Ya Allah....moga Engkau permudahkannya bagiku dan suamiku........


.....skarang ni pun mama asyik pening + asyik lapar je,mungkinkah ini pengaruh kesan dri clomid ataupun mmg hormon mama tak stabil??.....Ya  Allah,moga Engkau mmpermudahkannya bagi kami .dan berilah hasil pada usaha kami kali ini....aamiin3x ya rabbil alamin....






pic ni mama culik dri pacik google,hehehe,mudah2an ada reski kami bln ni dpat double line..aamiin3x 

















Isnin, 4 Mac 2013

...syaitan VS malaikat....

.perdebatan antara syaitan dan malaikat..ni kisah benar tau!!!!...

S- smpai bila ko nak menunggu mcm ni?....ni dh 9 thun dah ni.....

M- belum tba msanya..percayalah, Allah lbih tau bila waktunya yg sesuai akan tiba...

S-  tp tkkan ko mmpu nak sbar lg?..dah 9 thun .....uihh..lama tu...org lain skejap je dh ada....

M- alaahh...ada org yg lbih lma lg dri ko....ada yg smpai 15 thun...tpi tgk lah..skrg kesabaran mereka brbuah manis kan?....

S- tu org lain....tpi ko...ko kuat ke?

M- InsyaAllah ko kuat...buktinya smpai skrg ko msih ada keinginan utk trus berusaha,


S- lau setakat usaha je...tpi hasilnya tak ada jugak nak buat apa?...

M- usaha tu tngga kejayaan...lgipun Allah suka hmbanya yg berusaha...lgipun  sbelum ni ko dh bejaya kan...cuma saja pinjaman itu trlalu sngkat..tpi, InsyaAllah ada hikmahnya...

S-  ada hikmahnya?..eehhh...hikmah apanya law smpai skrg tiap kli teringatkan arwah anakmu air mata ko pasti mengalir...tu bukan hikmah namanya tu....itu sengsara@derita, ko tau tak?....

M- InsyaAllah setiap kesedihan  dan derita yg ko alami dlm menerima tkdir Allah tu adalah kafarah dosamu...hingga nnti ko kmbali kepadanya dlm keadaan suci...InsyaAllah....aamiin3x..

S- tpi...smpai bila ko akan berthan? ....prcayalah..ko dh tak mmpu   nak bersabar dh...

M- Allah tak akan menguji hmbanya diluar kemmpuan hmbanya.....

S-Allah tak syangkan ko..sbab tu lah dia bg ujian yg brat buat ko...

M- kan Allah dh nyatakan dln Al-Quran..ujiannya tnda dia syang..besyukurlah antara bnyak2 hmbanya yg lain..ko diberi keistimewaan dgn semua ujian ni..dan InsyaAllah dpat bonus dari syfaat mujahid syurga yg kini dijga nabi ibrahim di lngit ke-7....

S-syang lah sgt !!!(tgn ke bahu, mata ke atas)...apa ko dh lupa ke  betapa sedih dn sakitnya ko masa anakmu pergi tuk selama2nya?...

M- Alhamdulillah walaupun setiap inci kesedihan itu ko masih rasa hngga kni...namun Allah tlah menitipkan kesabaran dan kekuatan dibalik ujiannya untuk ko bukan?...dn yg pling hrus ko syukuri adalh ko msih diberi peluang tuk benafas di bumi Allah ni...

S- tpi ko pun mesti ada keinginan tuk rasa bahagia jugak kan?...mesti ko jeles tgk  kebahgiaan org lain yg dah ada anak...

M- tiada anak bukan penyebab tuk tidk bahagia...mmglah tiada anak mmbuatkan rumah tnggamu blum lngkap...tpi bukankah slama ni, walaupun hidup ber2 tpi hari2mu slalu terisi dgn senyuman dan snda gurau?...ckup mkn..ckup pkai...ada kediaman tmpat beteduh dri panan dn hujan..ada kerja ttap.kesihatan pun slalu baik...maka ko spatutnya bersyukurlah  dgn sgala nikmatnya yg lain..

S- ko tak tkut ke suami ko cri isteri lain law dia dh bosan  dgn penntiannya tuk brgelar ayah?...

M- jdoh tu ditngan tuhan, tgoklah brapa bnyak lelaki diluar sana yg dah bederet dah anaknya tpi msih kwin smpai 3 ke 4 org...anak tu bukan penentu suami tak kwin lain...yg pnting doakan sja moga jdoh ko dan suami ko berkekalan hingga ke hjung nyawa...

S- andai esok lusa ko meninggal dn ditakdirkn takde anak sebagai penyambung keturunanko...ko msih bleh redha ke?...

M- andai itulah tkdirmu..  pasti Allah tlah menyediakan yg lbh  baik sebagai imbalan doa2mu yg Dia tunda didunia..bukankah ko  juga tlah bersumpah bahwa ko redha Allah sebagai tuhanmu dan nabi muhammad sebagai rasulmu sejak dri dlm kndungan lgi...dan andai itulah yg tuhanmu inginkan untk ko...ko hrus redha!!!

Dan....bla..bla..bla... (terlalu panjang law mama  nak dicatat semua kat sni...silap2 bleh jdi novel )....

....mesti kwan2 ttcians yg lainnya pun  slalu mengalami situasi diatas spertimana mama kan?....hasutan dri syaitan yg sntiasa menghasut  dri supaya berputus asa dan kufur dri nikmat Allah..dan malaikat plak slalu memujuk dan mengingatkan kita betapa bnyaknya nikmat dri Allah yg tak trhitung tuk kita walaupun kita ni blum ada anak lgi....dan semoga kita sntisa trglong dri hmba2nya yg slalu bersyukur...menangis bila sedih tu boleh ..sbab kita  prempuan ni...lpas dh menangis tu bru lega
 skit perasaan tu kan...tpi yg tk blehnya ialah bila kita lrut dlm kesedihan smpai ptus asa dn ptus harapan pada Allah....jgn biarkan syaitan bertepuk tgn dgn kemenangannya menghasut kita...percaya dan yakinlah dgn jnji Allah...takdirnya adalah yg trbaik tuk kita...Allah tu kan maha mengetahui....

Ahad, 3 Mac 2013

.......pray 4 sabah....

.........................Assalamualaikum sahabat2 blogger yg mama sayangi semua......................
...............mama sebagai penduduk lahad datu mhon agar sahabat2 blogger lainnya supaya mendoakan keselamatan dan keamanan kami disni....bnyaknya versi2 berita yg keluar melalui pelbagai rangkaian  media membuatkan hati tmbah kecut apalagi disusulikan dengan berita 5 lgi anggota polis yg terkorban di sempoarna selepas terkorbannya 2 anggota VET69 di lahad datu.....Al-Fatihah buat semua perwira2 negara yg syahid....dan takziah buat seluruh keluarga mereka....

.............semoga keadaan akan secepatnya kembali seperti  sediakala.....dan tiada lagi yg akan menjadi korban....aamiin3x....please pray 4 us.... please pray 4 sabah.....

Khamis, 28 Februari 2013

.....entry buang habuk.....

Assalamualaikum...slamat hari rabu semua....dah lama rasanya tak jenguk blog mama ni.....sedar tak sedar dah ujung bulan february dah kan..esok dh bln march plak....
Nmpaknya bln march nnt...kena usaha btul2 tuk mengndung blik.....sbb rasanya mama ni mmg tak bleh mengndung secara natural kot....heeeemmm....dn nmpaknya usaha prtama nnt mestilah clomid kan...ye lah....dah brapa bln asyik tertunda je usaha nak on clomid tu kan...mudah2an allah permudahkan segalanya...aamiin3×....

Oooohh ye....mama nak kongsi jugak crita pasal wedding anniversary mama yg ke-9 bru2 ni (walaupun dah basi)....hehehehehhe...alhamdulillah segalanya bejlan bgai yg dirancng... dan yg pling mama tak sangka...en.mukhtar hadiahkan samsung gt2  tuk mama....huhuhu..alangkah gmbirnya dlm hti...sbab mmg dh lama dok idam2kn bnda ni.....hehehehe...jakunnya kan....org lain dh pkai samsung note....mama plak bru dpat samsung gt2 dh gmbira sgt....takpelah.....en.mukhtar dah ikhlas nak hadiahkan kat mama ...mama pun dah gmbira sgt...moga allah pnjangkan jdoh kmi hngga ke syurga dan moga thun ni trcpai hjat kami tuk menimang anak sndri...aamiin3x...mhon kwan2 aminkan jugak ye...








Jumaat, 1 Februari 2013

..plan suprise hri ulangthun perkhwinan yg ke-9....

Alhamdullah...masih diberi Allah kesempatan tuk hidup di buminya,Alhamdullah masih diberi kesihatan yg baik dlm menjlani aktiviti seharian,Alhamdullah masih diberi nkmat penglihatan,pendengaran dan msih mampu bergerak bebas ...alhmdullah.... msih ada terlalu bnyak nikmat Allah yg tak trhitung utk mama....walaupun january berlalu  tanpa "double line" yg sgt2 kami nantikan...takpelah...Allah lbih tau bila masanya yg sesuai akan tiba nnti .....
......eeemmmm...hari ni dah 1 february,tinggal 17 hari lgi genaplah usia pernikhan mama dan en.mukhtar 9 thun...wahhh,sgt2 tak terasa...dh bnyak sgt liku2 kehidupan yg kami jalani bersama...suka duka,tawa dan tangisan,bergaduh bermesra....semuanya mmbuat mama lbih besyukur dengan pinjaman Allah yg satu ini iatu en.mukhtar....trlalu bnyak pengorbanannya utk mama...kelemahan dan kekurangannya mnjadi pelengkap hidup mama...moga Allah panjangkan jdoh kami hingga ke syurga..amin3x...haaa..skrg ni mama tgh perah otak mcmmna nak raikan ulangthun pernikahan kami ni nnti ...sbabnya...setiap thun mesti en.mukhtar lupa akan tarikh keramat kami disatukan tu...hahahahhaha....itulah slah satu kekurangan en.mukhtar....sntiasa lupa dgn tarikh2 penting kami....langsung tak romantik...hehehe....nak dgr dia ucap I LOVE U pun ssh sgt...tpi takpelah....mama dah biasa ngan sikap dia...sbab mmg sejak zaman kami becinta lg sikap dia dh mmg cmtu....mama trima dia apa adanya ....sbab mama tahu,wlaupun dia tak pandai nak zahirkan rasa cintanya ngan mama..tp dlm hatinya dia sgt2 sygkan mama....hehehhe.....

.....heemm...ok...ni plan yg dok berlegar di otak mama...mama plan  nak wat oreo cheese cake,tu pun hrap2 jadilah coz bru first time nak buat ni..hehe...lpas tu nak smpan kat peti ais jiran....tak nak bgi en.mukhtar tgok dlu..ye lah ...kan mama nak bgi suprise kat dia.....hahh...jam 12 tgh mlm tnggal 17 tu nak kejutkan dia sruh dia tiup lllin...amacm...ok tak plan mama ni??.....ttg hadiah plak...mama belum tepkirlah nak hadiahkn apa tuk en.mukhtar...sbab en.mukhtar ni jnis yg crewet.....klau nak hrapkan hadiah dri en.mukhtar pulak...mmg tak adalah.hehe...ye lah...dah sbab semua duit gajinya bagi kat mama,dri mana dia nak korek duit nak beli hadiah kan....huhuhuhh..takpelah en.mukhtar ..kasih sayang dan kesetiaan abang bgi sya dah ckup2 memadai....

....moga Allah memanjangkan usia dan jdoh kami....dan dikurniakan  lgi zuriat  sebagai penyambung keturunan...amin3x...


p/s : terkenang kembali hadiah "double line" buat suami  aniversary thun lalu...moga terulang lgi di thun ini..amin3x...











Selasa, 22 Januari 2013

..tenang....

“Demi Kejayaan dan Keagungan-Ku, tidak akan Aku matikan hamba-Ku yang telah Aku kehendaki kebaikan baginya, sehingga Aku menghapuskan dosa-dosa yang pernah ia lakukan melalui rasa sakit di badannya, kerugian pada hartanya dan kematian anaknya. Maka apabila masih terdapat dosa padanya, Aku perberat baginya sakaratul maut, sehingga dia menemui Aku seperti saat ia dilahirkan dari rahim ibunya.
(Hadis Qudsi: Lihat juga Musnad Imam Ahmad Juz III/29, 41)

“Dan demi Kejayaan dan Keagungan-Ku, tidak akan Aku mematikan hamba-Ku yang Aku tetapkan keburukan atasnya, sehingga Aku menghapuskan perbuatan-perbuatan baiknya melalui kesehatan tubuhnya (tidak pernah sakit), bertambah hartanya dan bertambah anaknya, maka sekiranya masih ada kebaikan padanya, Aku ringankan baginya sakaratul maut sehingga dia menghadap kepada-Ku dalam keadaan tidak memiliki kebaikan apapun”.
(Hadis Qudsi: Lihat juga Musnad Imam Ahmad Juz III/29, 41)


p/s : hnya janji2 Allah yg mmpu mmbuat hati merasa tenang...

Jumaat, 18 Januari 2013

....malam ni buat..esok dah jadi....

hhuuuhhh  .... hhuuuuuuhh.....nak tiup habuk yg bnyak dah kat blog ni...hehehheh...ksian blog ni dah lama tuan tanahnya tak dtg bersihkan...
.......sbenarnya mama baru je slesai berpindah rumah, sbab tu lah dah beberapa hari ni tak post entry dan BW ke blog rkan2 lain.... tu pun baru seminggu lbih tak BW ke blog rkan2 lain ..dah rasa rindu sgt...wahhh,inilah penangan alam maya kan..walaupun kita hnya kenal  melalui alam maya...tpi dah rasa rpat dn dah lama kenal....sehari  je tak baca post rkan2 blogger lain ,mesti hdup rasa tak lengkap...hehehehe...
.....ok,ok......bebalik pada cerita pindah rumah baru....sbenarnya rumah yg mama baru dduk skrg ni pun bukanlah rumah sndri pun...rumah yg company sediakan je..kira labour quarters lah...sbenarnya klau ikutkan hti mama dan en,mukhtar,kami tak nak pun pindah...ye lah...dh bnyak sgt kenangan kat rumah lama tu...en,mukhtar pulak sejak bujang sampailah dh dkat 9 thun kami kwen ni,tggl kat rumah tu..tp apakan daya... pihak majikan dah arahkan pindah..terpaksa jugaklah  kami berpindah....kerja2 pindah rumah ni pulak,sgt2 meletihkan...dah slesai pindah dan kemas rumah,kena pulak buat kenduri doa selamat....haaahhh....masa kenduri doa selamat jiran mama(kami pindah ramai2) ni lah terjadi situasi perbualan yg sgt2 menghiris hati2 kita yg ttcians ni...masa ni mama tak ada pun,baru je tadi kawan mama (si B ) cerita kat mama (kawan yg mama pernah ceritakan di entry ni)...situasi perbualanya lbih kurang mcm ni :
  "yg mulut longkang tu si A,si C tu kawan saya yg dh ttc slama 11 thun"


si A : haihh B ...aku tgk ko ni dh mkin gemuk tpi tak "berisi" jugak..baik ko mengandung cpat..nnti ko mcm c C tu,bdan bagai dipam2..sbab tu lah tak bleh mengandung.

si C : wahhh...ikut sedap mulut ko  je becakap ye A...apa ko ingat kami ni nak ke jdi mcm ni??...sapa yg tak nak ada anak sndri...dh belum reseki kami...apa bleh buat...

si B : yelah A...dah  belum smpai reseki kami lg....apa bleh buat...

si  A : itu lah kamu berdua tu....sama je...tgklah kami yg subur ni..MALAM NI BUAT,ESOK DAH JADI..blablababla...(perbualan seterusnya mama dah tak berapa ingat)...

.......mama yg dgr crita tu rasa panas sgt2...WTF!!!!....malam ni buat..esok dah jadi???...duhhhh...apesal vongok sgt ko ni hah???...ooohhhh,,ptutlah masa ko nikah aritu perut ko dh buncit(si A ni kawin eksiden)...sbab ko sbur sgtlah kan!!!....haiihhhh...ni lah sesetengah manusia,ckap main sedap mlut sndri je...tak sedar dri sndri tu pun tak perfect,nsib baik si C ni tak sindir si A ni balik pasal dia mengandung sbelum kawen sbab "SUBUR" sngat........hahhh...law dia sindir balik kan bagus...biar 1-1 ....tgk siapa yg lbih malu dan lbih skit hati...sekurang2nya kami ni tak bedosa sbab lmbat dpat anak,tpi yg ko tu bezina sbelum kawen tu dosa besar tau!!!....huhhhh,dah lah..malas nak cakap bnyak,buat menyakitkan hati je...sendri mau ingatlah...
  ....moga Allah selalu mmberi kesabaran dan ketabahan utk kita yg msih menanti "anugerah" itu,mama yakin perncangan Allah adalah yg terbaik tuk hmbnya,kerna hnya Dia yg maha tahu...dan semua yg kita alami selama penantian tidak tidak ada yg sia2...kerna semuanya pasti ada hikmahnya...

......Ya Allah,dzat yg maha mendengar dan maha mengabulkan doa2 hamba2nya,Engkau makbulkanlah doa kami tuk beroleh zuriat keturunan kami sndiri,sesungguhnya tiadalah daya dan upaya melainkan hnya milikmu...amin3...ya rabbal alamin...






Isnin, 7 Januari 2013

... Satu Kesulitan VS Dua Kemudahan ...

...kadang2 ,sekuat mnapun kita cuba nak menahan perasaan,pasti ada jugak masanya ,air mata tu mcm tak dpat nak dithan2...lpas dah menangis tu ,bru rasa lega skit perasaan...walaupun mama dah berazam thun ni nak jdi hamba yg lebih tabah,nak kurangkan drama2 air mata...tpi mama ttp kecundang oleh rasa rindu mama pada arwah....asal tepandang je anak org lain yg sama mengandung  ngan mama hari tu,mesti mama tefikir..klaulah arwah msih hidup,mesti skrg ni dia dah besar..dah bleh dibawa main,sebak perasaan mama bila tgk en.mukhtar dukung anak org lain..seandainya anak yg didukung tu adalah anak kami...alangkah bahgianya...Astagfirullahalaziim,bukan mama tidak ikhlas dgn takdir mama,hanya saja .mama tak mampu menolak fitrah seorang ibu yg ingin melihat anaknya mmbesar didepan matanya...Ya Allah,kuatkanlah hambamu ini...

.....Dan benarlah Allah tu maha tahu isi hati hambanya......tdi......sedang mama melayan perasaan  sedih  coz rindu gila kat arwah...mama tebaca pulak 1 status kat fb ni ,MasyaAllah....terasa mcm Allah pujuk mama melalui status ni...trus hilang kesedihan mama...dan mama nak share kat sni..tuk dijadikan renungan buat kita semua.....

‎                            


                        ... Satu Kesulitan VS Dua Kemudahan ...


Percayalah pada janji Allah. Pun disaat kita diamuk gulana.

Semuanya sudah termaktub dalam lembaran ayat suci-Nya. Bacalah surah Al-Insyirah ayat 5 dan 6: “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (QS Al-Insyirah: 5-6).

Tentu ayat di atas sudah tak asing lagi bagi kita. Kita seringkali mendengar ayat ini, namun kadang hati kita masih saja lalai, sehingga tidak betul-betul merenungkannya. Atau mungkin kita pun belum memahaminya. Padahal jika ayat tersebut betul-betul direnungkan sungguh luar biasa faedah yang dapat kita petik. Jika kita benar-benar mentadabburi ayat di atas, sungguh berbagai kesempitan akan terasa ringan dan semakin mudah kita pikul.

Percayalah...

“Satu kesulitan tidak mungkin mengalahkan dua kemudahan.”

‘Abdullah bin Mas’ud RA pernah berkata, “Seandainya kesulitan masuk ke dalam suatu lubang, maka kemudahan pun akan mengikutinya... "

Yakinlah saudaraku...

Bahwa di balik setiap kesulitan pasti ada kemudahan yang begitu dekat. Mungkin di awal-awal kesulitan, belum datang pertolongan atau jalan keluar. Namun ketika kesulitan semakin memuncak, semakin di ujung tanduk, maka setelah itu datanglah kemudahan. Mengapa demikian ya? Itu karena di puncak kesulitan, hati sudah begitu amat pasrah. Segala suatu telah diserahkan seluruhnya pada Allah, Rabb tempat bergantung segala urusan. Itulah yang dinamakan hakekat dari tawakkal.

Kuncinya adalah sabar. Sabar menanti adanya kelapangan adalah penyelesaian paling ampuh dalam menghadapi masalah, bukan dengan mengeluh dan berkeluh kesah.

Imam Asy Syafi’i pernah berkata dalam bait syair,

Bersabarlah yang baik, maka niscaya kelapangan itu begitu dekat.

Barangsiapa yang mendekatkan diri pada Allah untuk lepas dari kesulitan,

maka ia pasti akan selamat.

Barangsiapa yang begitu yakin dengan Allah, maka ia pasti tidak merasakan penderitaan.

Barangsiapa yang selalu berharap pada-Nya, maka Allah pasti akan memberi pertolongan. 

 



.....sayangnya Allah dekat kita kan??...Dia slalu ada caranya yg trsendri tuk memujuk kita ,cuma  kekadang  tu kita je yg slalu terlepas pandang........... Walaupun kita  ni slalu lupa besyukur padanya,terutama apabila apa yg kita minta belum terkabulkan......tpi Dia ttp dengan AR-RAHMAN dan AR-RAHIIMNya..msih mmberikan kita nikmat dan peluang tuk hidup dibumiNya...maka nikmatNya yg manakah lgi yang nak kita dustakan??.....

...nak ke tak nak...

...nak ke tak nak....nak ke tak nak....berbelah bahagi hati mama smaada nak test UPT ke tak...hahahahha...nak test UPT ni mmg perlukan mental yg kuat bg kita ni yg ttcians kan..??...law ikutkan hati mama..mmg tak nak lah test UPT ni,sbab trlalu bnyak sgt memori pahit test benda ni,termasuklah time mama test UPT waktu mengandungkan arwah dlu,sbab memula tu mmg UPT tu tunjuk 1 line je...nsib baik mama tak buang...masa tu mmg mama dah sebak sgt..sepenuh hati mama than air mata dri mengalir,pas dah test tu trus pi sembahyang sbuh..siap doa moga diberi kekuatan utk mama bagitau en.mukhtar yg mama tak pregnant lpas sembahyang tu,hah..time doa tu tak pyah ckaplah,airmata dah tak dpat nak ditahan2 dah...segala mcm air dh keluar..air mta..air hingus...hakhakhak...semua mengalir laju...lpas dah smbhyang tu mama masuk lah blik kat toilet ,niat nak buang UPT tu,sekali tgk...eh..mcm ada 2nd faint line plak ...siap gosok2 mata lgi bab nak pastikan btul2...smpat jugak dlm hati tu berkata ,tak rosak ke UPT ni hah?..tdi 1 line je..apasal plak skrg mcm ada 2 line?....mama pun apalgi.. dgn tdk puas htinya bawa UPT tu keluar dri toilet...mama bawa UPT tu ke ruang tamu.coz dlm toilet tu kan lampu agak smar2...kat ruang tamu pulak sampai tonggang tebalik UPT tu mama buat..hnya sebab nak pastikan 2nd line tu mmg ada....hmpir melompat gembira mama lpas dah pastikan btul2 result UPT tu mmg +..yalah...1st time tgk UPT + kan...lpas dah pastikan tu ,mama peluk smbil menangis bgitau en.mukhtar mama dpat 2 line ..en.mukhtar plak dgn muka blurnya tnya kat mama..apa maksud 2 line tu...alahaiiiii suamiku....mama pun explain lah kat dia 2 line tu maknanya pregnant lah....mama smpat tgk matanya berair time dia ucap Alhmdullah...mama thu en.mukhtar pun gembira sgt dpt brita tu,tpi biasalah...dia tu tak pandai nak tunjuk perasaan dia...hnya sujud syukur bukti betapa syukurnya kami mndpat berita tu..heemmm...tak terasa hmpir setahun memori itu berlalu......

eh..eh..eh...dh pnjang plak cerita mama kan??...ok lah..bebalik pada tajuk entry ..nak ke tak nak....mmglah law ikut hti mama,mama taknak test kan,tpi...yg tak buat tak sedap kat hati ni ialah....selagi tak test benda tu selagi tu lah hati mama ni asyik mengharap je....nak ke klinik minta ubat tu turunkan haid pun tkut.....nak start usaha dgn clomid blik pun tak bleh gak kan dgn period yg secoit ni ...heeemmm...mungkin law orang lain tebaca(tu pun law ada lah) entry mama ni,mungkin dorang akan ckap..alaahhh...test je lah..itu pun nak susah ke??....tpi mama yakin...mesti ttcians di luar sna pernah alami apa yg mama alami skrg ni kan...nak test UPT tpi tkut kecewa..selagi tak  test plak,hati tak tenang .huhuhuhu.... takpelah...mama nak tunggu lgi smpai next week..law period tak trun dgn normalnya jugak...nmpaknya mama trpaksa gagahkan diri jugak test benda alah tu... dan law mmg blum reseki mama..... mama trpaksalah ke klinik nak minta ubat nak paksa  miss P ni trun...sapa sruh dia taknak kerjasama ngan mama..kan3x...hahhaha~ketawa penjahat~.....silahkan menyampah dgn mama!!!!



................ok lah...sekian....tak lupa di akhir setiap entry mama...mama doakan moga thun ni ada lah reski utk kita yg masih menanti "anugerah itu "....amin3x...


Jumaat, 4 Januari 2013

...kita hnya merancang....

Assalamualaikum dn slamat pagi uols...heheheh,nmpaknya tak jadi lgi usaha mama nak start clomid blik,sebabnya....sebabnya....sebab CD1 mama secoit je pada 01/01.2013..petang dah kering,ingatkan CD2 hari tu nak kluar bnyak lah....sebab tu lah rncang nak pi klinik pada 03/01/2013....rupa2nya......rupa2nya....CD2 tu pun secoit je....petang hinggalah ke malam dan sampai hri takde apa2 pun...heeemmmm....tak taulah ape nak jdi ngan cd period mama ni,sejak melahirkan arwah munif,haid mama mmng sgt2 tingtong dan sgt2 sikit....heeeemmmmm....takpelah..mungkin Allah belum mengizinkan....kita hnya mampu merancang ...dan mama redha....mama yakin pasti Allah ada plan yg terbaik tuk mama..mnataulah kan...sebelum sempat start clomid,dah conceive blik....amin3x...mudah2an di thun 2013 ni adalah good news tuk kita2 yg ttcians ni ya....amin3x....

Rabu, 2 Januari 2013

..thun baru yang mengecewakan....:(

Assalamualaikum & slamat thun baru uols..awal2 thun bru ni mama dah pun bersedih hati...sbab CD1 ngam2  jtuh pada tarikh 01/01/2013...huhuhhh....musnah lg harapan :(...pdahal mama dah beharap sgt dah....takpelah...mama tak boleh & tak nak ptus asa...ni pun dah apply cuti...nak ke klinik besok...nak on clomid balik...mudah2an adalah reski mama tuk mengandung lgi.....aamiin3x....kawan2..doakan mama ya!!!...spertimana mama jugak sntiasa doakan moga semua rakan2 ttc dikabulkan doanya pada thun 2013 ni....yg pntng jgn ptus asa,dan jgn ptus berdoa ya...