YA ALLAH YA TUHANKU,KURNIAKANLAH KAMI DARI SISIMU ZURIAT KETURUNAN YG SOLEH DAN SOLEHAH,SESUNGGUHNYA ENGKAULAH DZAT YG MAHA MENGABULKAN DOA..AAMIIN3X

Sabtu, 29 Disember 2012

....entry terakhir 2012...

Assalamualaikum...cptnya masa berlalu...tak terasa kan? ..tnggal 2 hri je lgi nak masuk thun 2013...bagi mama sndri..thun 2012 ni trlalu bnyak kenangan suka duka ..dan alhmdullah ..semuanya mmbuat mama lbih dewasa dan mengenal erti hdup..di thun 2012 ni ..mama sempat merasa mengandungkan anak mama ,walaupun hnya sekejap..mama sempat merasa setiap gerakannya dari yg sehalus2nya hingga tendangan kuatnya yg kdng2 mmbuat mama tekejut...dan setiap gerakannya mmbuat hati mama sgt2 bahagia..setiap hari  merupakan hari2 yg sgt indah buat mama..sngguh tiada kata yg mmpu menggambarkan rasa itu..dan di thun 2012 ni lah juga anak mama kembali kepangkuan penciptanya...suatu kehilangan yg membuat mama betul2 jtuh terdduk ,saat skit melahirkannya msih terasa,mama hrus menerima 1 lagi sakit iaitu sakit kehilangannya...kehilangan yg hmpir mmbuat mama hilang akal kewarasan mama..tpi syukur alhmdullah,Allah meniupkan kekuatan pada mama dlm setiap ujianNya..dan yg plng mama syukuri,ada en.mukhtar yg sentiasa setia di sisi mama,dlm keadaan drinya sndri terlalu sedih menerima pemergian anak kami yg terlalu dinantikannya,dia msih mmpu mmberikan mama kata2 semangat tuk terus brtahan....ya Allah,sungguh hamba bersyukur mmpunyai dia dlm hidup hamba...


...Dan mama yakin dibalik tiap takdirNya ini pasti terkandung hikmah dan rahmat buat kami,InsyaAllah..mungkin kami belum mampu tuk mendidik dan membimbing anak kami,oleh sbab itulah Allah mengambilnya kembali tuk dijadikan syafaat kami di akhirat nnti,aamiin3x....setiap 1 pntu yg terttup ,pasti ada 9 pintu yg lain yg terbuka kan??...mudah2an kami  dan semua ibubapa mujahid&mujahidah jannah diberi pengganti yg lbih baik di tahun 2013 nnti,dan mudah2an semua warga2 ttcians lainnya diberi reseki untuk mmperolehi "anugerah" itu.moga doa dan usaha kita semua dimakbulkan Allah SWT..yg pnting jgn ptus asa dan ptus berdoa ..erk?...pandanglah semua ujian Allah buat kita ni dri sudut positif,InsyaAllah semua kan terasa indah..mama tak nafikan,mama sndripun kdang2 tu rasa down sgt2,rasa nak give up je,rasa nak marah,nak teriak knapa berat sgt ujian hdup mama...tpi mama cpat2 istigfar dan ingatkan dri sndri bahwa bnyak lg insan lain kat luar sna yg lbih berat ujian hidupnya dri mama...dan mama ptut bersyukur kerna msih diberi kesmpatan untuk hidup dibumi Allah ni..knapa nak bazirkan hidup yg dipinjamkan sementara ni dgn kesedihan memanjang?...kan lbih baik serahkan je semua kepada yg maha mengatur ,dan sebaik2 pengatur adalah Allah ..pasti ada pelangi yg menyinari stelah badai menerpa...

....akhir sekali mama nak ucapkan selamat tahun baru,moga semua azam dan impian kita diberkati dan dimakbulkan Allah di thun 2013 nnti.....aamiin3x........
   





Jumaat, 21 Disember 2012

..PANAS..

Tajuk kat atas tu bukan pasal cuaca ya...cuaca skrg mmglah tgh sejuk bab tiap hari asyik hujan je..tpi yang bkin pnas skrg ni ialah ttg isu2 yg tgh hgt diperkatakan di blog2 ttcians yg lainnya.....pasal  kembang sa-taman di astro warna tu...mama sbenarnya tak tgk pun rncangan tu bab kat rumah tak ada channel astro warna..tau pun sbab baca entri kat blog jay di  http://findingtwolines.blogspot.com/2012/12/issue-tiada-anak-bukan-lawak.html ... and mama skong sgt2 apa yg jay taip tu.(thumbs up for u jay)..pihak astro tak sepattnya meluluskan program ni..yg pengacara si SY & KE ni  pun ingat situasi kita yg takda anak ni LAWAK sgt ke sampai bleh dijadikan bhan ketawa??..KURANG HAJO SGTlah dorang ber2 tu...c AC tu pun 1..dah dpat gelaran datuk , tp mulut  takda insuran...suka2 hati je nak kasi soalan bonus kat LISA dpan org ramai...pastu ape maksud dia ngan "ini terbukti pelawak pun subor" ..ohhh plis lah!!!!..taulah awak senang nak dpat anak...kang Allah ambil blik..then tak bagi2 lagi.. bru tau!!!..Astagfirullahalaziim..mama bukan nak menyumpah cuma hati ni rasa panas sgt2...sedih pun ada..kenapa golongan ttcians ni suka sgt dihina??..sukat sgt disendakan??...dosakah law takda anak??..Apa dorang ingat senang ke nak jdi ttcians ni?..ingat sedap ke asyik kena smash dgan soalan2 yg kita sndri pun takde jawapannya?..ingat kita ttcians ni tak teingin ke nak belai anak sndri?.. main sedap mlut dorang je nak ckap kan....klaupun tak bleh nak pham perasaan kami ni..ckuplah dgn tdk menambahkan rasa down dlm dri kami ni lg....kdang2 pertanyaan2 dan sindiran2 dri org sekeliling lah yg mmbuat kami lbh tekanan.......ehh....astagfirullah3x...terEmo plak mama ni..

Ya Allah,kuatkanlahh hati kami dlm ujian yg engkau berikan ini,kami yakin ujianmu ini tanda syangnya Engkau terhadap kami..dan makbulkanlah doa kami untuk bergelar org tua kepada zuriat kami sndri..berikanlah upaya kepada kami tuk mendidik zuriat2 kami bila tiba masanya kelak..dan jadikanlah kami dan keturunan kami hamba2mu yg ttp mendirikan solat serta ilhamkanlah kami tuk sntiasa menjadi hambamu yg bersyukur.aamiin3x..

Rabu, 19 Disember 2012

...kata2 hikmah...

Slamat pagi rabu.... time mama tgh layan fb tdi,tebaca pulak 1 status ni yg sgt menarik di hati...
...kena sgt ngan kita yg sedang ttc ni.....
.....so mama copy paste je lah...mlasla nak taip blik..

                                               ...jom renung2kan...


Nabi NUH blm tahu banjir akan dtg ketika ia membuat kapal & ditertawai kaumnya. 

Nabi IBRAHIM blm tahu akan tersedia domba ketika pisau nyaris memenggal buah hatinya.

Nabi MUSA belum tahu laut akan terbelah saat dia diperintah memukulkan tongkatnya.

Nabi MUHAMMAD SAW pun belum Tahu kalau Madinah adalah Kota Tersebarnya Ajaran yang dibawanya saat beliau diperintahkan berhijrah..

Yang Mereka Tahu adalah bahwa Mereka harus Patuh pada perintah ALLAH dan tanpa berhenti Berharap yang Terbaik...

Ternyata dibalik keTIDAKTAHUan kita, ALLAH telah menyiapkan SURPRISE saat kita menunaikan perintahNYA.

Pertolongan ALLAH datang di detik2 Terakhir dari Usaha Hamba-Nya..
.
Kalaupun Hasil Yang kita Usahakan masih Jauh dari Harapan , Usah kita berkecil hati...

Tetap HUZNUDZON apapun yg terjadi..
Berbaik sangkalah selalu kepada ALLAH....

Karena semuanya akan indah pada waktunya.....

Percayalah....













Selasa, 18 Disember 2012

...entry mood swing....

♥ Bismillahirrahmaanirrahiim ♥

Bila Allah datangkan ujian...
Itu bukan satu bebanan...
Kita mesti bisa bertahan...

Ada hikmah di balik setiap ujian...
Ada kelapangan dalam kesempitan...
Ada kemudahan dalam kesulitan...

Bila Allah datangkan ujian...
Bujuklah hati, bujuklah iman tanpa kecewa dan putus harapan...

Setiap KESABARAN ada ganjaran...
Setiap PENGORBANAN ada keberhasilan...








psssss...dah beberapa hari ni ..asyik mood swing jew....huhuhu...mungkin tanda2 miss P dah  nak mai dah...


...dahlah en mukhtar outstation,terpaksalah tnggung sorang2...


....law dia ada kan best,bleh nangis kat bahu dia,bleh membebel kat dia.....


........alahai mood...napa ko  main swing2 hah??......


...ni  tgh menaip ni pun rasa cam nak nangis jew....


.....rindunya mama ngan anak mama......
.
...AL-FATIHAH....

......rasa cam nak buat mcm ni lah..








........................heeemmmm...tetiba rasa cam nak  pi makan angin pulak...............



.... kan best law dpat pi sini,mesti mood swing mama terubat punye...

....atau cam ni ke...


....wahh..yg ni pun mesti best...


......mama nak..nak..nak...bleh??




Isnin, 17 Disember 2012

...tak tau nak letak tajuk ape....

.....Alhamdullah..masih diberi kesempatan oleh Allah utk hidup di buminya....

...sedar tak sedar dah 6month+ dah anak mama tnggal kan mama...
.....dan smpai skrg ni pun mama msih sgt2 merindukannya....
.......msih tak bleh than airmata mama bila mama ingat tentangnya....
.....ya Allah ,moga aku kuat menghadapi hari2 yg mendatang...
....kdang2 mama terfikir juga...kalaulah anak mama masih hidup,mesti skarang ni dah besar....
      ...... mesti dah   pandai ketawa bila dibawa bemain ....
........tp cpat2 mama buang fkiran tu,sbab mama takut nnti mama jdi tak ikhlas dgn ujian ni....
....mama tak mau trus larut dalam kesedihan dan air mata yg mmbuatkan mama bertmbah2 lemah..
                              . ......mama nak jdi org yg kuat....
                 .....sbab mama tau anak mama skrg ni sdang bahagia diSANA......


                                    ...... sbrnya skrg ni mama dlm dilema.....
......samaada nak on clomid balik skrg ni atau nak tunggu lpas 1 thun lgi....
....sbab law ikut ckap nurse kat wad NICU dlu,dorang sruh mama jarakkan masa 1 thun dlu bru mengandung blik..coz  peratusan tuk melahirkan prematang lagi adalh tinggi bila jrak mengandung dekat.....lagipun nak tunggu rahim betul2 pulih dlu....heeeemmmm...tpi law ikut hati mama,time habis pantang hari tu lagi mama rasa nak mengandung balik....-ya Allah indahnya perasaan yg Engkau kurniakan padaku,walaupun hanya tuk 6 bulan saat mengandungkan anakku-..Dan mama doa sgt2 mudah2an sebelum on clomid balik ,mama bleh mengandung secara naturally,aamiin3x...macam sorang spupu en.mukhtar tu,dia dah TTC for 12 years bru dpat anak sorang tpi umur anak dia pun tak pnjang,anak dia meninggal after beberape jam dilahirkn.then, beberapa bulan kemudian,dia concieve naturally tau,skrg dah sepasang pun anak dia,beza setaun je pulak tu..Alhamdullah ,murah reski dia...anak dia semua comel2...mama kagum sgt2lah ngan spupu en.mukhtar tu,orgnya trsngat sbar...dlu dia slalu bisik ngan mama "sbarla,ada gak tu reseki kita nanti" bila kami jdi mangsa sindiran keluarga2 time kenduri..orgnya sentiasa senyum dan gembira,pandai sgt dia sembunyi perasaannya bila diasak dngan sindiran2 dan soalan2 bodoh  dari mulut2 longkang kaum keluarga kami ...sampaikan kmi digelar mandul 1 & mandul 2..Alhamdullh..skrg  semua kesabaran dia dah tebalas...rumah mereka yg dah siap dibina diserikan lg dgn sepsang cahaya mata....benarlah firma Allah bahwa sesudah  kesusahan pasti ada kemudahan..

....kepada semua  TTCians ,mama doakan moga kita semua diberi kekuatan tuk trus sbar menanti anugerah terindah dari Allah,percayalh kita insan terpilih,Allah syg kat kita,sbab tu lah dia bagi ujian ni..pandanglah semua dri sdut positif..bersyukurlah atas semua nikmat Allah yg dipinjamkan buat kita..wlaupun belum punya zuriat,tpi msih bnyak nikmatNya yg tak terhitung ...mudah2an aura positif kan memunculkan 2nd line di UPT kita  ;) ...hakhakhak..
...dan dibawah ni mama copy paste buat renungan dan semangat buat diri mama dan insan2 terpilih lainnya...

..Kita selalu bertanya kepada diri sendiri tentang soalan yang kadang-kadang membuatkan kita terpesong tanpa sengaja, adakala tu kita seperti menyalahkan Allah sedangkan kita sendiri mencari masalah itu sendiri..Dibawah diantara soalan yang mungkin yang bermain di fikiran kita dan Al-Quran telah menjawabnya..
KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB:

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” (“I am full of faith to Allah”) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang dusta.”
Surah Al-Ankabut ayat 2-3
KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB:

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
Surah Al-Baqarah ayat 216
KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB:

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
Surah Al-Baqarah ayat 286
KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB:

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang beriman.”
Surah Al-Imran ayat 139
KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB:

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”
KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?QURAN MENJAWAB:
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
Surah Al-Baqarah ayat 45
KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB:

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka…?
Surah At-Taubah ayat 111
KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB:

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.”
Surah At-Taubah ayat 129
KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB:

“…dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada yang berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
Surah Yusuf ayat 12
Insyaallah dengan adanya Soalan dan Jawapan dari Al-quran ini membolehkan kita berfikiran lebih waras dan matang untuk masa akan datang..






Rabu, 12 Disember 2012

....kata mereka....

...kata mereka...mama yg salah....
....kata mereka...kerna mamalah ..anak mama terlahir pramatang....
...kata mereka..kerna mama yang setiap hari naik motor utk ketmpat kerjalah yg menyebabkan anak mama
lahir awal...

......Namun..mereka slalu lupa...mama hnyalah pelakon watak yg skrip jalan kehidupannya telah ditulis sejak dari azali lagi...reski mama hnya utk mengandungkan anak mama selama 6 bln sja...dan reski utk membelai,mendidik dan membesarkan anak mama belum tertulis utk mama...dan mama harus akur dgn takdir itu...

....Mereka slalu lupa...sebaik manapun mama menjaga anak mama dlm kandungan mama..
  ....sehati2 macam manapun mama dlm melangkah ketika mengandungkan anak mama..
     ...seteliti macam manapun mama dlm menjaga pemakanan ...
     .....dan setinggi apapun doa mama kepada Ilahi agar melindungi anak mama dlm kandungan mama..
.. dan agar lahir sihat sempurna bila tiba masanya di setiap sujud dan usai solat mama....
      ....mama ttp tdk boleh mengubah takdir yg maha esa utk mama...
.............umur dan ajal anak mama telah tertulis di kitab loh mahfuz...
....................dan MUHD.MUNIF HAYYAN hanyalah 1 pinjaman utk kami....
......................dan Dia maha berhak kepada tiap2 hambanya...........
........................mama dan ayah harus akur dgn takdir ini...
............................dan kami yakin inilah yg terbaik utk kami.......
............................. Mama  juga tak ingin bertanya mengapa ini trjadi pada kami...
...........setelah penantian yg begitu lama..setelah terlalu bnyak pengorbanan masa,wang ringgit dan terlebih lagi perasaan dlm usaha kami tuk mendapatkan rezeki yg bergelar "ZURIAT"....
                            ....kerna mama dan ayah yakin...
                                          ....percaturan Allah adalah yg terbaik....

                   ........mama ingin ikhlas dengan pemergian anak mama.....

....mungkin mereka slalu lupa ....
.....kerna mereka tak akan pernah tahu perasaan dan pengorbanan  mama dan ayah sepanjang perjalanan kami tuk memiliki zuriat sndiri....
....mereka hnya tahu memandang,mencaci,menghina.menyindir dan menambah kepiluan  di hati insan2 yg senasib dgn kami....... lumrah manusia mmg begitu...takkam pernah faham sehingga diri mengalaminya sendiri.... 
.....sapalah yg ingin anaknya lahir pramatng....
....sapalah yg tak ingin anaknya lahir sihat dan sempurna stelah 9 bln 10 hri..
.... sungguh mama dan ayah  terduduk ketika mula2 menerima ujian  ini...
.....sungguh tiada kata yg  dpat menggambarkan rasa di hati.....
....Namun Alhmdullah...Allah jualah yg maha mengetahui akan batas2 kemampuan hamba2nya...
.....mama yakin ujian ini sebagai tanda bahwa Dia tidak pernah melupakan kami..
   ...ujian ini tanda Dia sgt2 syg pada kami...
.......Alhmdullah... mama insan terpilih tuk melahirkan mujahid syurga..

......اَللّهُمَّ اجْعَلْهُ فَرَطًا لِوَالِدَيْهِ وَذُخْرًا وَشَفِيعًا مُجَابًا اَللّهُمَّ ثَقِّلْ بِهَا مَوَازِيْنَهُمَا وَأَعْظِمْ بِهِ أُجُورَهُمَا وَأَلْحِقْهُ بِصَالِحِ سَلَفِ اْلمُؤْمِنِينَ وَاجْعَلْهُ فيِ كَفَالَةِ إِبْرَاهِيْمَ وَقِهِ بِرَحْمَتِكَ عَذَابَ جَهَنَّمَ
“Ya Allah, jadikan dia mendahului (yang menunggu) kedua orang tuanya, simpanan dan pemberi syafaat yang dikabulkan. Ya Allah, beratkanlah timbangan pahala keduanya dengan (kematian)nya dan besarkanlah pahala keduanya dengan (kematian)nya. ikutkan dia dengan orang shalih generasi terdahulu orang-orang yang beriman. Jadikanlah dia dalam jaminan Ibrahim. Peliharalah dia dengan rahmat-Mu dari siksa Jahanam.”.
......SUBHANALLAH..ALHAMDULILLAH..WALAILAHA ILLAHLAH ...ALLAHHUAKBAR.....LAHAULA WALA QUWATA ILLAH BILLAH....sujud syukurku padaMu atas segala rahmat..

Selasa, 11 Disember 2012

..krispatih..mengenangmu...

...Takkan pernah habis airmataku..
..bila kuingat ttg dirimu..
...mungkin hanya kau yg tahu...
...mengapa sampai saat ini ku masih sndiri.

..Adakah kau disana...rindu padaku..
..meski kita kini ada didunia berbeda..
..bila masih mungkin waktu kuputar..
..kan kutunggu dirimu..

..Biarlah kusimpan,sampai nanti aku kan ada disana..
...tenanglah  dirimu dalam kedamaian..
...ingatlah cintaku...kau tak terlihat lagi..namun cintamu abadi..


...sbenarnya..lagu ni mama minat dari dlu lagi...before munif hadir dlm hidup mama dan ayah..
..tapi mama just minat je tanpa menjiwai makna dalam lagu ni...
....tapi sejak mama kehilangan munif...sampai meleleh2 air mata mama time dngar lagu ni...
espacially part chorusnya tu..sgt2 meresap dlm jiwa mama..



..>>tak ada insan yg ingin merasa kehilangan insan yg disayanginya.terlebih lagi bila insan itu adalah darah daging kita sendiri..namun siapalah kita untuk menidakkan takdir Ilahi..Janji Allah itu pasti..bahwa tiap yg hidup pasti merasakan mati...Hanya dengan mengingat Allah lah hati akan merasa tenang..DariNya kita dtg dan kepadaNya jualah kita kan kembali...Allahhuakbr..Allahhuakbar..Allahhuakbar...aku yakin ..takdirNya ini adalah yg terindah untukku<<....

Isnin, 10 Disember 2012

....doa untuk seorang teman...

...kat ofis mama ada sorang teman ...baru je 6 bln++ kawen...tpi dah pelbagai usaha yang dia lakukan tuk bisa bergelar sorang umi...terus terang..mama tabik spring ngan usaha yg dia lakukan...walaupun masih di usia yg muda...namun naluri tuk bergelar ibu sgt kental dalam dirinya...yelah...wanita manalah yang tak ingin bergelar ibu@mama@umi@mummy etc untuk anak keturunannya sendiri kan....
.....walau perjalanan TTC nya baru bermula...namun jauh di sudut hati mama...mama sentiasa berdoa agar usahanya segera diberi keberhasilan oleh Allah..Doa mama ..agar  tiada ada lagi teman2 mama yg merasakan  apa yg pernah mama lalui dulu(sampailah skrg ni)...masih segar diingatan  mama akan setiap kata2 hinaan..kata2 sindiran..setiap kali persoalan ANAK ditimbulkan.....betapa terhirisnya hati bila melihat insan yg kawen selepas mama ...telah terlebih dahulu menerima anugerah zuriat ..walaupun mama gembira dan   rasa sgt bersyukur untuk mereka..namun mama ttp tak boleh menafikan yang mama sgt sedih dan cemburu dengan mereka....(yg pernah merasakan pengalaman berTTC pasti fham perasaan mama)......-pernah sekali tu(3 taun yg lalu) mama sembunyi nangis dalam tandas time dapat tau teman seofis dah pregnant lepas 7bulan kwen..bukan mama tak gembira dgn berita tu...mama tersgt gembira sbenarnya..cuma mama tak cukup kuat melawan keinginan mama tuk bisa berada di tempatnya..ye...mama tersgt ingin untuk bisa sama2 mendapat berita gembira itu..(kami slalu berkongsi rasa time dia TTC)..
...Namun benarlah janji Allah ..bahwa dia takkan menguji hambanya diluar kemampuan hambanya..dan hnya Dialah yg maha mengetahui akan batas2 kemampuan hamba2nya...Alhmdllah...sampai saat ini..setelah pelbagai dugaan yg mama jalani ..dari TTC..kembalinya anak mama ke penciptanya dan sekarang kembali berTTC..mama masih kuat dan mampu tersenyum melewati hari2 mama...dan yg paling mama syukuri ..disisi mama berdiri seorang insan yg sentiasa sabar menjalani takdir hidup kami..yg sntiasa sabar dalam penantianya tuk bergelar sorang ayah..yang sgt kuat memendam semua kesedihannya saat perginya anak kami...yg slalu membuat mama kuat saat mama merasa sgt rapuh..thanks abang...nikmat dari Allah yg manakah yg ingin sayang dustakan bilamana abang dan mujahid syurga kita menjadi kurniaan buat sayang..ALHAMDULILLAH..segala puji hanya bagiNya..Dialah yg maha mengetahui..(eh..cam lari dari tajuk dah  ni)..hehehhe..
.....akhir dari post ni........mama doakan bukan saja buat teman mama tu tapi tk semua teman2 TTC (yang mama slalu jadi silent reader blog dorang tu) agar kita semua trus diberi kekuatan oleh Allah dalam usaha kita..yakinlah bahwa Allah tak pernah mengianiaya hamba2nya..Dia maha pengasih dan penyayang..Dialah yg sebaik2 pengatur takdir hambanya...jgan pernah berhenti percaya bahwa cubaanNya ini kerna Dia sgt2 syg pada kita..beruntungnya kita menjadi hamba2nya yg terpilih..Dan jgn berhenti berusaha..jgn berhenti berharap ..dan jgn berhenti bermimpi bahwa suatu saat kita pasti kan bergelar mama buat zuriat kita sendri..aamiin3x ...

..anugerah kurniaan terindah...

4 hari lagi....genaplah 6 bulan pemergianmu ..walau hadirmu hnya seketika..namun cukup memberi erti buat mama dan ayahmu sayang..jejak kerinduan yg munif tinggalkan sgt membekas di hati mama dan ayah..hingga kini masih segar diingatan setiap detik kelahiran..kebersamaan..dan kepergianmu tuk selamanya dari sisi kami...sungguh...munif adalah anugerah kurniaan terindah buat mama dan ayah..
....tidak mudah untuk mama dan ayah lalui hari2 semenjak kehilanganmu..dunia terasa sgt2 kosong...tiada kata yg mampu menggambarkan perasaan mama dan ayah..terasa terlalu rapuhnya mama dalam melalui qada dan qadar Allah ini...
...Munif...penantian mama selama 8 thun... harus pergi tuk selamanya dari sisi mama...tanpa sempat merasakan walau setitik pun air susu mama..terlalu bnyak kasih sayang yang tak sempat kami curahkan untukmu sayang..namun mama dan ayah redha dengan takdir Allah ini...pasti tersimpan hikmah dan rahmat dariNya..moga munif menjadi simpanan amal buat kami..dan menjadi syafaat yang Allah makbulkan doanya di akhirat kelak..aamiin3x..
........-tidak mudah untuk menjadi insan yang kuat dan tabah..namun bila teringat akan janji2 Allah...hati merasa tenang dan bersyukur atas tiap nikmat dan dugaanNya..benarlah.."DENGAN MENGINGAT ALLAH ,HATI AKAN MENJADI TENANG"......

Ahad, 9 Disember 2012

...kernanya ..aku seorang mama....

...MUHD.MUNIF HAYYAN BIN MUKHTAR...
....dia..penantianku selama 8 thun...
....dia..mujahid syurgaku ...yang dipinjamkan untukku hanya 4 hari..
...dia...yang hnya sempat berkongsi nyawa dalam rahimku selama 6 bulan...
.....dia ..kebangganku..kerinduanku dan kecintaanku tuk selamanya...
.....tapi ..aku tau...kini dia lebih tenang di sna ...dalam penjagaan nabi ibrahim...
.....moga dia menjadi syafaat buat ke2 orang tuanya di akhirat nnti....

...rasanya belum ada kekuatanku tuk menulis ttg kelahiran dan  hari kepergiannya...InsyaAllah...suatu hari nnti...cerita itu pasti kan ku kongsi dalam blog ini...masih terlalu rapuh rasanya diriku dalam kerinduanku padanya...walaupun hati tlah redha..namun rindu ini masih mengundang air mata yang pasti menitis tiap kali mengingatinya...

..salam perkenalan..

..Assalamualaikum semua..
...panggil je sya  mama munif....
...sya seorang TTCian..
....seorang istri kepada encik MUKHTAR ..
...seorang mama kepada mujahid syurga MUHD.MUNIF HAYYAN...


...sebenarnya sya dah lama jadi silent reader pada blog2 TTCians & blog2 mama2 mujahid & mujahidah syurga.. terdetik hati untuk membuka blog sendiri agar bisa berbagi rasa dengan teman2 senasib..sesungguhnya perjalanan seorang TTCian..bukanlah mudah...dan mudah2an kita semua tabah dan saling menguatkan...mhon maaf bila ada readers yg tersinggung dengan post sya nnti (hahaha..cmlah ada orang nak baca)..bab blog ni lebih kepada diary warna warni kehidupanQ..
                         ...akhir dari post ni..salam perkenalan dari sya...