YA ALLAH YA TUHANKU,KURNIAKANLAH KAMI DARI SISIMU ZURIAT KETURUNAN YG SOLEH DAN SOLEHAH,SESUNGGUHNYA ENGKAULAH DZAT YG MAHA MENGABULKAN DOA..AAMIIN3X

Khamis, 18 Julai 2013

..ujian menjelang ramadan....

assalamualaikum semua....hehhehe,dah lama tak besiaran....walaupun dah lambat(yelah maklumlah hari ni dah puasa ke9)tpi mama ttp nak ucap..slamat menyambut bulan ramadan dan selamat berpuasa kepada semua yg membaca blog mama ni....moga ramadan thun ni lbih baik dari ramadan2 kita yg lalu..

...sebenarnya hari ni 1st day mama masuk kerja balik lpas 3 hari 2 mlm warded kat hospital(dan dpatlah mc slama 10 hari) ....Alhmdullah, tiada penyakit yg serius menimpa mama..ingatkan sebelum ni mama terkena polyps rahim,rupa2nya mama keguguran....ye...mama keguguran...keguguran tanpa sedikit pun kesakitan...Alhamdulillah.mungkin Allah permudahkan segalanya bagi mama hingga mama sndri tdk pernah sedar pun yg mama ni sdang keguguran...pelik kan??...hehehe....smpai sekarang mama sndri pun msih sukar tuk percaya yg mama tlah diberi "pinjaman" itu sekali lagi walaupun hnya tuk masa yg sgt singkat..hnya saja rasa ngilu yg masih terasa di rahim ni lpas proses d&c yg mmbuat mama yakin bahwa semua ni bkn hnya mimpi.... dan walaupun setelah setahun menanti lpas "kehilangan" itu Allah gantikan dengan "pinjaman" yg sgt sngkat,namun mama redha dan yakin setiap yg Allah takdirkan tuk kami  adalah yg terbaik.

.....k lah...kepada yg nak tau ttg kisah mama keguguran ni...ini dia kisahnya....


02/07- mama ke klinik tuk buat pemeriksaan sbab haid mama  dah masuk cd15 dan  tak ada tanda2 nak berhenti makin bnyak pulak tu tambahan  plak sebelum haid (bermula bln jun) tiap kali lpas BAB dari tutt mama tu ada kluar darah....lpas scan, doktor bagitau mama yg kat rahim mama ni masih ada darah haid yg mmbeku ,so sebab tu lah haid mama ni tak nak kering...so,doktor bagi mama ubat trun darah dan EPO skali..

06/07- lpas dah 4 hri mkn ubat trun darah yg doktor bagi tu,mama perasan kat tutt mama tu ada semacam daging menumpang yg keluar,dia mcm org yg kena buasir tu,cuma bezanya buasir tu dia kluar dri dubur kan...yg mama ni plak dia kluar dri tutt mama...masa tu mama mmg risau habis sampai dah nangis sndri , mcm2 yg telintas kat fkiran mama ni,sampaikn mama ingt benda yg keluar tu adalah rahim mama ,tpi bila google plak takde langsung simptom2 rahim tejatuh yg mama alami...klau polyps rahim tu adalah skit2 iatu pendarahan berpanjangan..tapi mama tak cerita pun kat en.mukhtar..sbab mama malu dan tkut...mama just minta izin kat dia nak ke klinik hari isnin tuk buat pemeriksaan balik sbab haid mama blum kering lgi...

08/07- kali ni mama ke klinik yg berlainan dari klinik yg mama pergi sbelum ni,alhamdulllah,mama dpat doktor prempuan..stelah cerita kat doktor tu yg kat tutt mama ni ada kluar daging lbh kurang seinci ..doktor pun bgitau mama nak scan ,bila scan ,doktor ckap rahim mama ni dah ksong,siap tnya kat mama.ni pertama kali ke puan mengandung..mama pun jwablah ,taklah doktor,saya tak mengandung,daging yg keluar yg saya bagitau tu dia tak betul2 kluar tpi masih "begntung" kat tutt saya ni hah...lpas tu doktor pun ckap lah nak godek dri bwah  ...godek punya godek...doktor tu ckap kat mama...puan...puan ni mmg mengandung dan skrg puan keguguran,ni daging yg kluar tu adalah placenta anak puan...than skit ye puan ,kami nak gunting tisu ni tuk dihantar ke pathlab..semasa mendengar kata2 doktor tu,walaupun mama seolah2 tak pecaya dgn semua yg doktor bgitau tu,dlm hati mama ni asyik kata,ah tak mungkin lah mama keguguran tanpa rasa sakit sedikit pun lgipun haid mama  mmg tak pernah mis pun dri bln june lalu,cuma delay beberapa hari je lah masa bln julai ni..tp dlm masa yg sama jugak, mama rasa sgt2 besyukur pasa Allah sbab msih memberikan mama reseki tu skali lg..lps dah siap semua ,mama diberi referral letter tuk dibawa ke hospital...masa tu baru mama telpon en muktar, bgitau yg mama kena pergi hospital dan sruh dia dtg  kat klinik  ambil mama sbab mama dah tak larat nak jln... lbh kurng dlm pkul 5 pm kami smpai kat  ruang emergency hospital..stelah godek2 dri bwah dan doktor pun bgitau mama yg mereka kena buat d&c tuk kluarkan sisa janin yg msih mlekat kat rahim mama ni,so nak tak nak mmg mama kena than kat wad lah...dan mama mmg kena puasa mlm tu tuk prosedur d&c keesokan harinya..

09/07- masa jam 12 pm mama dah kena tolak masuk dlm dewan bedah,dlm hati tak pyah ckap lah...sgt2 berdebar dan takut...dlm masa yg sama mama tak henti2 bezikir dan berdoa moga Allah permudahkan segalanya.. lbih kurang 20 mnit stelah diberi ubat bius dan tak sedarkan diri,sayup2 mama degar nama mama dipanggil,dgn perasaan mamai mama pun buka mata,doktor bagitau kat mama yg semuanya dah siap,masa tu barulah mama rasa yg rahim mama ni sakit sgt2 mcm dah kena hiris2...menitis jugaklah air mata mama menahan sakit....

10/07- masa tu sedih sgt2 sbab org lain dah sibuk2 bgun sahur pertama...mama msih lgi baring kat wad,en mukhtar plak menumpang bemlam kat rumah kawan tuk memudahkan dia dtg melawat mama kat sini..ni lah first time lpas kwin ,mama tak dpat nak masak masa sahur tuk suami trcinta,terasa sayu sgt dlm hati....dlm pukul 12 tgh hari tu mama pun dibenarkan balik...






masa menunggu giliran kat klinik


ni no.giliran mama





sampel tisu placenta yg doktor gunting dri tutt mama

referral letter tuk ke hospital



masa  warded kat hospital

ni lah  sisa janin yg doktor keluarkan masa d&c





....moga ujian menjelang bulan yg penuh berkah ni menjadikan kami suami istri, hamba2 yg lbih taat kepadaNya..nampaknya skrg ni mama kena tangguh dulu usaha tuk ttc ,sbab doktor pun dah bagi jangka masa sekurang2nya 6 bln tuk mama tdk mengandung dulu,sbab nak bagi rahim mama pulih sepenuhnya ..moga Allah tttp memberi kesabaran kepada mama dan en.mukhtar dlm ujianNya ini..dah takdir belum ada reski kami tuk mendapat kan adik kepada arwah..

Ahad, 7 Julai 2013

..doakan mama..

...entah penyakit apa pula yg melanda mama kini.sungguh.mama takut dgn segala kemungkinan yg ada.apalagi setelah menggoogle simptom2 penyakit yg mama alami ini....namun jauh disudut hati mama,mama yakin Allah takkan menguji diluar kemampuan hamba2nya....yg mama doakan  hnyalah moga Allah mmberi kekuatan buat mama dan en.mukhtar dlm menjalani apapun ujianNya utk kami...





p/s> esok nak ke hospital buat pemeriksaan... tlong doakan  moga tiada penyakit yg serius menimpa mama...

Ahad, 23 Jun 2013

..malam nisfu syaaban...

Sekadar Perkongsian.
Malam ni, malam Nisfu Syaaban.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr.
Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
“Rasulullah S.A.W telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat.
Setelah Baginda S.A.W selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a.
“Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”
Hari nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib).
JOM, usaha utk perbaiki dan perbanyakkan amalan pd malam yg penuh barakah ini.
Moga permulaan hari ini sentiasa membawa kita kepada kebaikan hingga ke penghujungnya.. Insyaa All..aamiin3x

Isnin, 10 Jun 2013

..dan setahun pun berlalu...

        MUHAMMAD- nama Rasulullah SAW.
        MUNIF- yang tinggi derajat dan kedudukannya
        HAYYAN- yang terus hidup..

Assalamualaikum semua...mama awali entry kali ni dgn erti dri nama arwah anak mama...dan sesuailah namanya dgn tmpatnya kini...dia skrg trus hidup di tmpat yg tinggi kedudukannya iatu dilangit ke-7 bersama2 nabi ibrahim alaihissalam...

....heemm.....kejapnya masa berlalu kan?,sedar tak sedar,hari ni dah genap setahun sejak mama melahirkan "anugerah terindah" mama...Ya Allah...Alhmdullalh,Allah permudahkan segalanya buat mama dan en.mukhtar...Allah beri kami kekuatan diluar dugaan kami...masih diingatan  masa  menjaga arwah di NICU dlu ,mama selalu bisik kat en,muktar bila dia dtg melawat mama :"bang,syg tak dpat byangkan hidup syg bila syg hrus kehilangan anak kita,syg tak snggup kehilangannya.dan syg rasa syg tak bleh hidup lgi klau syg kehilangannya"..tpi,benarlah,hnya Allah saja yg maha mengetahui akan btas kemampuan hambanya dan Dia takkan menguji diluar btas kemampuan hamba2Nya..hari ini tnggal empat hari lgi sbelum msuk setahun sejak arwah meninggalkan kami..mmg  benar masa mula2 kepergian abadi arwah dulu..kami benar2 jtuh terdduk dan terpkul dgn ujian itu..tpi kni,,bila memandang kebelakang dan merenung kembali tiap yg terjadi..kami hnya mmpu berdoa agar arwah anak kami menjadi penambah berat timbangan amal kami dan syafaat tuk menarik ke2 org tuanya msuk kesyurga di hari akhir kelak .segala yg terjadi diluar btas kemampuan kami,sekurang2nya kami telah berusaha berjuang agar arwah trus berthan hidup.walaupun sejurus selepas melahirkan arwah doktor memberi pilihan kepada mama samaada mau membawa saja arwah pulang ke rumah atau meletakkan arwah di wad NICU,kerna peluang tuk arwah survive hanya 10%  walaupun diletak dlam inkubator ..dgn berat  arwah hnya 750gram ,doktor awal2 lgi tdk meletakkan sebarang harapan bahwa arwah mampu tuk survive walau hanya tuk 6 jam..smbil menggenggam tangan encik mukhtar yg masa tu menangis teresak2 disamping mama,mama bagitau kat doktor:"walau setipis apapun peluang tuk anak kami hidup.kami akan trus berjuang,biarlah dia diletak dlm wad NICU,biarlah dia berthan selama mna yg dia mmpu" kerna dlm hati kami sgt berharap keajaiban  akn terjadi walau sekecil apapun itu.dan Alhmdullah,Allah mmberi kami peluang lebih lama dripada jangkaan doktor tuk kami bersama dgn arwah..menatapnya melalui inkubator mmbuatkan kami merasa bahagia dlm kesedihan ,bahagia kerna melihat buah hati kami akhirnya didepan mata setelah penantian panjang kami..dan sedih kerna..melihat setiap wayar yg berselirat ditubuhnya membuat ngilu dihati, andaikan kami boleh menggantikan tmpatnya,pasti dgn rela hati kami lakukan..dan yg pling sedih ialah kerna perjalanan kelahirannya tdk semulus yg kami   harap dan rancangkan..dan kami hrus siap kerna pda bila2 masa sja dia akan pergi dri kami....

...dah..dah dah..stop smpai disitu sja cerita pasal arwah..mama tak nak nnti air  mata ni mcm hujan yg trun lebat plak..dahlah sekarang ni time tgh keja ..tak pasal2 nnti kwan2 kat opis ni heran plak tgk mama nangis...dahlah mama ni pantang bila org tanya mengapa mama nangis..nangis yg kecil2an pun boleh jadi besar2an tau law org tanya...hehehehe....k lah,akhir kata dari mama,,bersyukurlah dlm apapun yg tlah Tuhan takdirkan dlm hidup kita,samaada ianya manis mahupun pahit bagi kita...kerna InsyaAllah...semua pasti ada hikmahnya,tiada yg sia2 di sisi Allah...dan antara hikmah  dibalik kehilangan arwah yg mama dpat rasakan sekarang ialah 1-mama rasa lebih dihargai  dan disayangi oleh en.mukhtar,bkn kata dlu en.mukhtar tak pndai menghargai tau,cuma skrg ni lebih terserlah    2-mama lbih kuat dlm menjalani hidup,contohnya dlu law orang sindir2 ataupun tanya mama bila nak ada anak..mesti mama mkn hati dan blas balik soalan2 tu dgn "ayat2 power" tpi skrg..bila  org tnya tnya mama bila nak ada pengganti arwah...mama lbh senang diam dan mmbalas soalan2 tu dgn segaris senyuman yg ikhlas smbil setkan dlm otak mama ni yg mereka tnya tu sbab mereka care dgn mama(walaupun kadng2 tu mmg susah)..dn mungkin bnyak lgi hikmah yg Allah dah beri pada mama..cuma mama ni je yg msih buta dlm menilai kurniaan Allah...yelah..mcmmna nak nampak hikmahnya kan,law iman dlm dri pun  trun naik...smbahyang slalu diakhir2 waktu...masyaAllah..moga Allah teguhkan iman dihati mama dan en.mukhtar..aamiin3x..








p/s >kepada yg membaca entry mama ni,mama nak minta, tolong sedekahkan AL-FATIHAH pada arwah ye...terima kasih...

















Khamis, 6 Jun 2013

..wordless thursday....

...ni lah akibatnya bila ttp nak post entry tpi mlas nak type bnyak2...









Isnin, 27 Mei 2013

..how to get pregnant using egg whites??...

Assalamualaikum semua....hah....sapa yg pernah dengar pasal putih telur boleh membantu kita tuk mengandung ?(sila angkat tngan)...hehehhe..sbenarnya tdi mama ada tebaca sebuah blog ni,dia ada terangkan bgaimana cara2 tuk mengandung menggunakan putih telur...iye,,,putih telur  ayam yg kita mkan tu...hah..jan tak pecaya plak.. ..ni mama copy dri  blog tu...baca jan tak baca ye.....



If you are facing a difficulty with conception you should try egg whites. You might laugh in disbelief but it is true that egg whites can indeed help you with pregnancy.
Not being able to conceive can be very frustrating and emotionally taxing especially if you have tried a number of ways and have failed. There are actually many different ways that are safe and recommended but there is no surety that they will work. If you are facing a difficulty with conception you should try egg whites. Many will gape at this suggestion and many others will end up laughing in disbelief but it is true that egg whites can indeed help you with pregnancy. Many women have actually tried it successfully. Whether you believe it or not there is no harm trying it because it is safe and comes with no side effects. Why not give it a shot then? If the results are positive, you will finallyget pregnant
Track your ovulation dates
To start off with, you should track your ovulation dates so that you know when the best time for sex is. You can do this in a number of ways, either by tracking your cervical fluid or your basal body temperature or both together. You can also use ovulation sticks that you can find at the drugstore to check if you are ovulating.
At ovulation, get an egg
Once you know when you are ovulating and once you are ready to have sex, you should first go to the fridge and retrieve an egg. No really. Let it sit until it comes to room temperature. After that, break the shell open and pour the contents into a bowl. Very carefully, separate the yolk. Remember you need only the egg white. You should never use the yolk. If it breaks, it will ruin the egg white too and it will be hard to separate. Thus you should do it carefully and get rid of the egg yolk.
Insert into vagina
Once you have the egg white, you should place it in your vagina. Again, there should be no yolk because yolk can invite bacterial growth and that can be very dangerous. Another thing to keep in mind is to insert the egg white immediately. You should not let it sit at all. Delaying will lead to bacterial growth on the egg white and that will again harm you. Thus, as soon as you separate the yolk you should insert the egg white into your vagina. Now you are ready to have sex.
Egg white will make your vagina sperm friendly
You may be wondering what good this will do. Some of you may also be scowling with disgust at the thought of placing egg white in your vagina. However, keep in mind that you are doing this in order to get pregnant and it is definitely worth a shot. How this works is, the egg white will make your vagina sperm friendly. It has the consistency of mucus and thus will make sure that the sperm travels with ease to through the vagina and into the fallopian tube to the egg in order to fertilize it. Doing this while ovulating will increase your chances further. Always keep in mind that this is not a sure shot way. This method does not come with a guarantee but it is worth a try.
                                                 ..senang je kan?...


p/s: wlaupun usaha ni tak semestinya menjanjikan yg kita kan berjaya pregnant...tapi,apa salahnya mencuba kan,lgipun dia takde side effect ...selamat mencuba ye....chayo3x,,usaha tangga kejayaan... ;)

Khamis, 9 Mei 2013

..cd8..

Assalamualaikum...dan slamat hari khamis kepada semua yg sudi mmbaca dan mengikuti blog mama ni...hehehe...seperti tjuk mama kat atas tu...hah..hari ni cd8 mama selepas penantian yg panjang (48 hari)....dan alhamdullah..ia trun dgn sgt2 lebat....dan ni lah 1st time period mama trun dgn sgt lebat lepas melahirkan arwah...selama ni lpas melahirkan arwah .haid mama sgt sedikit....mungkin ini kesan dri pengambilan JAMU RATU DARA kot....Alhamdullah.....mama puas hati sgt2 dgn period mama kali ni...ye lah....law dah darah period tu keluar skit2...tkut pulak nnti darah tu tnggal kat dlm rahim kan....nnti jdi penyakit lain plak....hah..selain dri haid yg trun dgn lebatnya,BAB mama jugak dah lancar...tiap2 hari kena BAB....sbelum amalkan jamu ni ,kadang seminggu 3 kali je...nampaknya jamu ni mmberi kesan yg baik tuk mama...so mama akan teruskanlah mengamalkan jamu ni ....moga dgn  ni...rahim akan tmbah subur dan memudahkan mama tuk hamil tanpa drugs2 dri doktor lgi dah....aamiin3x...oh ye..tp  buat masa skrg ni ,mama hentikan dlu penggunaan jamu ni,nnti lpas 4 hari dah kering haid ,bru bleh sambung makan blik....moga usaha mama bln ni (clomid+JRD) akan mendtangkan hsil yg positif nnti ....aaminn3x...kengkawan doakan mama ya... ;)